Directorii de la Spitalul CFR, somaţi să dea ministerului sume uriaşe după ce poliţia din Bucureşti a descoperit ilegalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul general al unităţii medicale din Craiova şi doi dintre directori sunt puşi să restituie, în total, 70.000 de lei Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Un control a relevat că trioul de la conducere şi-a acordat bonusuri fără justificare. Cu dosar penal s-a ales doar o subordonată care a semnat lista de plată.

Un audit intern derulat la finele anului trecut la Spitalul CFR din Craiova a relevat că trei directori ai unităţii au încasat, timp de un an şi jumătate, salarii lunare care se apropiau de 10.000 de lei. În urma controlului declanşat la solicitarea Poliţiei Transporturi Feroviare (TF) din Bucureşti s-a stabilit că managerul interimar al unităţii, doctorul Bebe Martin, directorul economic, Mariana Stănescu, şi fostul director medical, Carmen Constantinescu, au primit, începând din 2008, sporuri ilegale, acestea fiind aprobate de managerul instituţiei, care este şi ordonator de credite. Printre bonusurile pe care Bebe Martin şi le-a însuşit este şi cel de calculator, care ajunge până la 15 la sută din salariul de bază. Potrivit legii, singurele persoane care beneficiază de acest spor sunt cele care petrec în faţa computerului cel puţin trei sferturi din programul de lucru.

image


După audit, Poliţia TF a deschis un dosar de cercetare penală pe numele Adinei Florina Rădinoiu, angajata de la Compartimentul Resurse Umane - Salarizare care a semnat documentul privind acordarea acestor sporuri primite de directori. Cea mai mare leafă de la Spitalul CFR Craiova, potrivit concluziilor comisiei de audit, a fost cea a managerului, doctorul Bebe Martin, care a încasat, mai bine de un an, un salariu brut de 9.870 de lei. „Salariile de bază tarifare pentru funcţiile de conducere care fac parte din comitetul director, adică manager, director medical şi director financiar-contabil, depăşesc limita maximă prevăzută în anexa VI la Ordonanţa nr. 17/2008 în perioada 01.10.2008 - 01.03.2010. Procentul de depăşire a limitei maxime legale este de 5 la sută“, se arată în nota explicativă semnată de economista Mihaela Gogoşoiu, din cadrul Compartimentului de Audit Public Intern al spitalului.
Concluziile comisiei au fost trimise echipei de control a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care a decis ca salariile celor trei directori să fie reduse. „Începând cu data de 01.01.2011, domnului Bebe Martin i se stabileşte un salariu de 6.106 lei.  Domnului manager nu i se pot acorda alte drepturi salariale“, se precizează în ordinul semnat la începutul acestui an de ministrul Anca Boagiu. Totodată, cei trei directori au fost somaţi să restituie ministerului 70.000 de lei, cuantumul sporurilor ilegale pe care aceştia le-au încasat timp de un an şi cinci luni.


Şeful de la Urgenţă, campion la leafă

image


Salariile managerilor de spitale din Bănie diferă de la un caz la altul, în funcţie de numărul de paturi din unităţile medicale. În prezent, cea mai mare leafă din sistemul sanitar craiovean o are managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), conferenţiar doctor Florin Petrescu, care primeşte lunar o sumă netă cuprinsă între 6.200 şi 6.400 de lei. El spune însă că, dacă s-ar ţine cont de cât munceşte, ar merita chiar mai mult. „Dacă ar fi să analizăm după timpul pe care îl petrec la serviciu, salariul ar trebui să fie mai mare, pentru că, în această funcţie, eu nu stau la birou doar opt ore, ci 10, uneori chiar 12. Este o muncă destul de obositoare. Însă nu am pretenţii să iau un salariu pe măsura efortului depus, pentru că înţeleg în ce situaţie financiară se află spitalul“, a declarat Florin Petrescu (foto sus). Acesta a precizat că venitul său lunar brut depăşeşte 10.000 de lei.
În schimb, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova spune că este mulţumit cu salariul său brut, de 6.342 de lei. „E suficient aşa cum este, nu ar trebui nici mai mare, nici mai mic“, a declarat conferenţiar doctor Iulian Diaconescu.


Reversul: un manager filantrop

image

Managerul de unitate medicală din Craiova cu cel mai mic salariu este asistentul universitar doctor George Bogdan Ungureanu, directorul Spitalului Municipal Filantropia. El încasează o leafă netă de 3.500 de lei lunar, după ce a decis să doneze instituţiei indemnizaţia de conducere, de 1.700 de lei. „Am făcut acest gest ca să arăt că nu am venit aici pentru funcţie sau bani, ci ca să fac ceva pentru spital. De asemenea, m-am gândit că poate fi un exemplu pentru cei care au posibilitatea să procedeze la fel. Vreau ca banii donaţi să fie investiţi în aparatură medicală“, a declarat George Bogdan Ungureanu (foto sus).


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite