Craiova: Craiova: Update/ Dinel Staicu va fi prezentat joi în faţa instanţei, la Budapesta, pentru a fi extrădat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ungare au informat Ambasada României la Budapesta că cetăţeanul român Dinel Nuţu (Staicu) va fi prezentat joi în faţa instanţei în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România, au informat reprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe.

Directorul general al Departamentului Comunicare din MAE, Dorin Mircea, a mai declarat că misiunile României la Budapesta şi Szeget au fost contactate de membrii familiei acestuia în vederea obţinerii de informaţii şi pentru realizarea unei comunicări directe cu persoana reţinută. Solicitările nu pot fi însă soluţionate până când instanţa competentă nu se va pronunţa, a menţionat Doris Mircea.

Dinel Staicu era căutat de oamenii legii după ce a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea cu cinci milioane de euro a Băncii Internaţionale a Religiilor. În ianuarie, omul de afaceri a făcut însă o cerere de schimbare a numelui din Dinel Staicu în Dinel Nuţu, după numele soţiei sale, Lenuţa Nuţu. Pe 1 aprilie, omul de afaceri şi-a ridicat cartea de identitate pe noul nume, existând informaţii că acesta ar fi părăsit România pe 3 aprilie, cu doar o zi înainte de a fi condamnat definitiv la închisoare. Autorităţile au fost informate de schimbarea de nume abia miercuri, 6 aprilie, după ce, la cererea jurnaliştilor, au cerut informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date. Autorităţile au fost nevoite să schimbe mandatul de arestare emis pe numele Dinel Staicu. Afaceristul a fost dat în urmărire internaţională din 7 aprilie. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare, pus în aplicare prin Interpol.

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Bucureşti, instanţa care a decis ca Staicu să îşi petreacă următorii şapte ani după gratii, decizia este definitivă, executorie şi nu mai există o altă cale de atac. Magistraţii au luat decizia de a-l condamna pe Dinel Staicu la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce la Tribunalul Bucureşti Staicu primise 12 ani cu executare. Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în acest dosar fiind inculpat şi fostul preşedinte al BIR, Ion Popescu. Alături de cei doi mai sunt judecaţi în acest dosar şi doi dintre funcţionarii băncii, Radian Răceală şi Viorica Duţu.


Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar fostul funcţionar Radian Răceală a primit cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani.

Potrivit procurorilor, în 1999 - 2000, Staicu ar fi obţinut prin 11 firme pe care le controla împrumuturi de la Banca Internaţională a Religiilor de aproximativ cinci milioane de euro cu încălcarea normelor bancare, o parte din bani fiind investiţi în acţiuni SIF Oltenia. Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale Băncii Internaţionale a Religiilor: documentaţii incomplete, lipsa analizei bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor, linii de credit pe o perioadă de 4 sau 5 ani în loc de un an, acceptarea de garanţii fictive.

Potrivit anchetatorilor, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Staicu a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcţia de preşedinte-director general pe Vasile Şalapa însă în prezent nu se mai află la conducerea SIF Oltenia.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite