Dezastrul de la BAC, resimţit în facultăţile craiovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din Craiova
Universitatea din Craiova

Noi perioade de înscriere sunt luate în calcul de universităţile din Craiova pentru admiterea în învăţământul superior din acest an. Candidaţii care cor trece cu bine de a doua sesiune a bacalaureatului concurează în septembrie pe locurile rămase neocupate în iulie.

Facultatea de Ştiinţe Sociale

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale consideră că rezultatele bacalaureatului 2011 sunt dovada că învăţământul trăieşte într-o societate bolnavă.

„ Este evident că va fi afectată cifra înscrierilor, dar vreau să cred că este un an experimental şi că situaţia se va reechilibra, elevii vor lua în serios bacalaureatul, iar numărul absolvenţilor prinşi pe picior greşit la acest examen va fi mult mai mic. Bacalureatul trebuie tratat ca o încununare a unei activităţi şcolare şi nu de concurenţă“, a spus prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. Decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale atrage atenţia asupra consecinţelor sociale ale măsurilor aplicate în pripă, una fiind creşterea infracţionalităţii în rândul tinerilor respinşi acum la BAC.

La nivelul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii din Craiova s-a decis deja ca pe 5 septembrie să înceapă o nouă sesiune de înscriere pentru cele nouă specializări existente.

„În mod cert vom fi afectaţi de ce numărul mare de respinşi de la bacalaureat. De aceea am şi decis să avem o sesiune de bază de înscriere şi în toamnă. Oricum noi ne propusesm o serie mai puţin fără să preconizăm acest dezastru, ci pentru că numărul elevilor şcolarizaţi este în scădere“, a precizat prof.univ.dr. Lucian Buşe. Decanul avertizează că deşi nu există examen de admitere la FEEA, asta nu înseamnă că studenţii admişi la buget pe bază de dosar se vor putea culca pe urechea că îşi termină facultatea pe banii statului.

„Am observat că 30% îşi pierd locul bugetat şi se întâmplă acest lucru atunci când nu promovează un număr minim de examen, stabilit de noi“, a mai spus profesorul Buşe. Acesta este convins că BAC-ul diferenţiat trebuie gândită o diferenţiere a BAC-ului, pe două categorii de candidaţi.

Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative

Dan Claudiu Dănişor, noul rector al Universitatii din Craiova. Foto: arhiva

Conducerea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative are convingerea că absolvenţii care s-au gândit să devină aici studenţi au deja bacalaureatul, deoarece Limba română este materie de admitere la Drept.

„Îmi imaginez că s-au pregătit tot anul şi pentru facultate, ştiind că nu se intră pe bază de dosar, ci cu examen. Probleme cu înscrierile vor fi probabil la nivelul universităţilor, la locurile cu taxă“, a precizat prof. univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept.

Adrian Săftoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova

Adrian Săftoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova

O situaţie similiară este şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie, unde rectorul Adrian Săftoiu vorbeşte despre o creştere a concurenţei, precizând că tinerii care se îndreptă spre acest domeniu provin de la liceele din Dolj cu promovabilitate mare.

Univeristatea din Craiova are 16 facultăţi, cu 47 de domenii de licenţă ţi 85 de specializări. Candidaţii au la dispoziţie 2.899 de locuri la buget, la zi, şi peste 2.700 la taxă – zi, 870 taxă ID şi 150 taxă FR. Locurile la buget s-au redus cu aproximativ 2 la sută faţă de cele de anul trecut.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite