Craiova: Deţinuţii fac pantofi pentru libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţii lucrează câte opt ore pe zi în atelierul de încălţăminte
Deţinuţii lucrează câte opt ore pe zi în atelierul de încălţăminte

Încarceraţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă cos manual, zilnic, sute de perechi de pantofi pentru export. Cu toate că viaţa lor se desfăşoară în spatele gratiilor, oamenii lucrează în atelierul închisorii, fiind răsplătiţi cu bani sau reducerea pedepsei.

Cu acul în mână şi cu privirea ţintită pe calapod, atenţi să nu greşească vreun detaliu, orele curg pentru ei mult mai uşor. Majoritatea au de executat pedepese mari, sunt acuzaţi de omor. În atelierul de încălţăminte se simt cel mai bine pentru că au o preocupare. Constantin Manuel are 36 de ani, iar primii pantofi i-a făcut acum opt ani. Bărbatul povesteşte că la început a fost greu, pentru că nu cususe nici măcar un nasture. Acum poate spune cu mâna pe inimă că dă gata un pantof în 15 minute.
Italienii, clienţi pretenţioşi


 „Tot ce facem aici lucrăm manual. Cizmele de damă pentru italieni sunt cel mai greu de făcut. Au un model mai complicat. Pas cu pas am învăţat tot ce trebuie pentru a face calitate“, ne-a povestit bărbatul în timp ce lucra la o pereche de pantofi pentru Italia. Constantin Manuel îşi doreşte ca, peste doi ani, când se va elibera, să lucreze în domeniu.


Firmele din Italia şi Germania le oferă deţinuţilor între 4, 5 lei şi 10 lei pentru perechea de încălţăminte pe care o lucrează. „Ei primesc banii în funcţie de câte perechi fac pe lună. În plus, la patru zile lucrate li se iau în calcul cinci zile. Pe deasupra, învaţă meserie şi se pot integra mult mai uşor în societate. Lucrează opt ore pe zi, la fel ca orice persoană“, a spus Denisa Ganea , purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Craiova. Deţinuţii spun că, de când lucrează într-un atelier de încălţăminte, sunt mult mai atenţi cu ce poartă. Cu toate acestea nu au pus niciodată în picioare pantofi făcuţi de ei „Nu am primit nicio pereche de pantofi. Avem totul numărat şi trebuie să ne iasă aşa cum scrie pe hârtie. Noi suntem mulţumiţi că suntem apreciaţi pentru munca noastră. Nu am avut comenzi care să fie întoarse înapoi că nu au fost bine făcute“, a spus Anghel Băduică, de 36 de ani, închis pentru omor.

Criza, simţită şi la puşcărie

Conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă spune că se vede cu ochiul liber că producţia a scăzut. „Este normal să se întâmple aaşa, atâta timp cât firmele mari nu mai au producţie. Cert este că în momentul de faţă noi facem aproximativ 40.000 de perechi de pantofi pe lună. Preţurile diferă de la model la model“, a mai declarat Denisa Ganea , purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Craiova.      
Deţinuţii povestesc că au ajuns să cunoască stilul de lucru al italienilor şi nemţilor. Nu se apucă de lucru până nu studiază cu foarte mare atenţie modelul. Pe masă, aranjate, se găsesc materialele pentru perechile de pantofi pe care le au de realizat fiecare într-o singură zi. Ştiu că străinii sunt pretenţioşi. „Este un pic greu ce avem acum de făcut. Trebuie să lucrăm mult cu ac şi aţă, iar dacă greşeşti o dată ai dat peste cap tot modelul“, a spus Florin Stănuşi, deţinut Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, în timp ce potrivea cu atenţie o pereche de pantofi pe calapod.

Italienii şi nemţii dau de muncă deţinuţilor de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă de ani buni. Imediat ce se schimbă sezonul, vin cu noile modele. Vara se lucrează cizme, iar iarna sandale şi pantofi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite