Craiova: Dansurile irlandeze i-au cucerit pe craioveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fani sau nu ai stilului, dar curioşi să-i vadă pe protagoniştii trupei „Rhythm of the dance“, unii dintre ei au urmărit show-ul în picioare sau stând pe scări.

„Sunt foarte buni. Sunt spectaculoşi. Nimic la ei nu este încropeală“, spunea directorul Teatrului Naţional, Mircea Cornişteanu, deloc surprins de publicul numeros care a vrut să fie martor la prima evoluţie pe scena craioveană a unei trupe care a primit până acum aplauzele a milioane de oameni de pe întreaga planeta. „Rhythm of the dance“ a dat aseară startul turneului inclus în Programul Naţional Cultural „Artă contra drog 2010“ şi prezentat de Compania naţională de Dansuri a Irlandei, turneu care continuă astăzi cu un show pe scena Naţionalului din CLuj-Napoca. 

image

Spectatorii din Craiova au aplaudat frenetic fiecare fragment din scurta istorie a Irlandei, spusă pe scenă ca o poveste care abundă de pasaje încărcate de emoţii. Iar ritmul i-a cucerit de-a dreptul. Părea rupt parcă dintr-o altă lume. „Este o trupă de dansuri irlandeze adevărate. Ştiam că publicul de aici este pretenţios şi am vrut să vedem cât de pretenţios va fi când vom veni cu ceva foarte bun“, a declarat Iosif Gheorghiu, ca reprezentant al organizatorilor.
 
Dansuri de pe tot cuprinsul Irlandei

„Rhythm of the dance“ merge pe viziunea lui Mark Tynan, coregraful creator al multor spectacole ce l-au avut ca protagonist pe celebrul Michael Flately. „Nu se face nicio o confuzie cu «Lord of the dance». Avem propria noastră identitate, stilul este altul. Suntem tradiţionalişti“, a precizat producătorul Ken Cavenagh, mărturisind că a descoperit cu plăcere ritmuri nemaipomenite şi în muzica specifică poporului român.

image

Cucerită de ritm, de costume, de muzicalitatea show-ului  a fost şi mica balerină a Craiovei, Lucia Ioana Ghivercea, care nu ar repinge deloc ideea de a aprofunda paşii de dans irlandez. „Dacă s-ar ivi ocazia, de ce nu? Sunt foarte frumoşi şi talentaţi“, a spus fetiţa. Deşi cam piperat preţul biletului, care a costat 150 de lei la VIP şi 100 de lei la Categoria I, o bunicuţă a văzut în acest spectacol cadoul ideal pentru nepotul de la Bucureşti. „Îmi place şi mie această muzică şi faptul că prin ea se transmite un mesaj, dar am zis să vin totuşi în special pentru Andrei, nepotul meu care este la Filologie, la Rosetti în capitală. Pentru noi e scump biletul, dar nu se întâmplă prea des să vezi aşa ceva“, se destăinuie Joiţa Ivanovici. „Cum să ratez un asemenea eveniment. E unic“, a rostit şi primarul Craiovei, grăbindu-se să-şi ocupe locurile în marea sală a Teatrului Marin Sorescu.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film „Dracula“, Organizaţia Internaţională EURAD, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului şi Asociaţia Naţională a caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. „Rhythm of the dance“ va evolua mâine la Sibiu, iar duminică, pe 7 februarie, va urca pe scena Sălii Palatului în Bucureşti.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite