Craiova: Daniel Bitoleanu, mesagerul dansurilor populare printre copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Bitoleanu a repetat timp de zece ani la Ansamblul „Maria Tănase“
Daniel Bitoleanu a repetat timp de zece ani la Ansamblul „Maria Tănase“

A urcat pe multe scene, însă niciuna nu i-a dat mai multe emoţii cum reuşeşte cea a căminului cultural unde elevii sunt aplaudaţi pentru măiestrie.

Într-un colţ, pe micuţa scenă a Căminului Cultural Terpeziţa, Daniel Bitoleanu, dansator al Ansamblului Maria Tănase, îşi încuraja „Oltenaşii“, cerându-le să nu aibă emoţii şi să zâmbească pe durata întregului spectacol. Îi pregătise pe copii pentru un eveniment important pentru localitate, lansarea monografiei comunei. Îl găseam într-o ipostază pe care o vede la fel de importantă ca şi cea de dansator profesionist într-un ansamblu cu renume. Se simte grozav în mijlocul copiilor, iar ei ştiu asta. Amintindu-şi că 6 februarie este ziua de naştere a lui dom’profesor, i-au făcut o surpriză care l-a uns pe suflet.

Mă întrebaseră când sunt născut, dar am crezut că o fac aşa, ca fapt divers. Nu mi-a venit să cred când am deschis uşa căminului şi au început să-mi cânte în cor «La Mulţi Ani!». A fost unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le-am primit vreodată“, mărturiseşte dansatorul.

Are şi el un profesor drag

Lui Florian Teodorescu îi spune maestru coregraf. Admiră tot ce face cu Ansamblul Romanaţi, de la Caracal, cu care şi el are o colaborare frumoasă. „Are un caracter extraordinar. A crezut în mine şi m-a împins spre Craiova“, povesteşte tânărul instructor. Daniel trăieşte bucuria de a dansa de la începutul anilor ‘90. A început cu rap, apoi a învăţat vals şi tango în Casa de Cultură Radu Şerban, dar a venit o vreme când şi-a dat seama că mai mult decât orice îi plac dansurile populare. Şi acum spune cu toată gura că îi place să joace sârba, Galaonul, Trei păzeşte, Brâuleţul şi Căluşul. Cu Ansamblul Romanaţi, a mers în Bulgaria şi în Olanda, unde a văzut „cât de bine este primit folclorul românesc“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite