Craiova: Justiţie de formă: cum a făcut un om puşcărie din cauza unui contabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Nicolae Bălaşa este lefter, din cauza cazierului încărcat.
Craiova: Nicolae Bălaşa este lefter, din cauza cazierului încărcat.

Un bărbat din localitatea doljeană Coşoveni a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare, pentru că firma unde a lucrat a uitat să treacă pe ştat plata pensiei alimentare pentru copilul pe care olteanul îl are din prima căsnicie. Suferinţele pe care le-a îndurat au fost crunte.

S-a trezit la uşă cu doi poliţişti. Credea că au greşit adresa. "Mi-au ordonat să îi însoţesc, pentru că au o treabă cu mine. Bănuind că sunt de bună credinţă, m-am lăsat cărat direct la secţie. În cătuşe", îşi aminteşte doljeanul de momentul care i-a schimbat întreaga viaţă. În rău. Abia în secţie a aflat de ce are mâinile legate: neplata pensiei alimentare. "Mi-am făcut cruce şi mi-o fac şi acum, numai când mă gândesc la ziua aceea. E ca şi cum cineva ţi-ar spune că eşti criminal, deşi te ştii curat ca lacrima", adaugă Nicolae Bălaşa.

Craiova

Povestea sa de viaţă s-a transformat pe neaşteptate într-o dramă. Bărbatul susţine că a devenit un puşcăriaş fără să fi înfăptuit vreo ilegalitate. Singura sa greşeală a fost, spune acesta, că şi-a pus speranţele în corectitudinea statului. "M-am înşelat. Prea târziu mi-am dat seama că nu trebuie să ai încredere în autorităţi. Pe nimeni nu interesează de cei bătuţi de soartă", este de părere doljeanul. 

A lucrat ca şofer la o firmă din Turceni. Câştiga bine, cât să-şi întreţina soţia şi copilul. Pentru că în familie nu exista înţelegere, a hotărât să pună punct relaţiei. Cu acte. "Ne-am separat. Ea a plecat acasă, în Slatina, eu am rămas în Coşoveni. Mi-am achitat datoriile către copil, pe care fosta soţie mi-a interzis să îl vizitez. Dacă am văzut că nu o pot convinge să mă lase să-mi văd pruncul, am cedat", adaugă bărbatul.

Craiova

Între timp şi-a refăcut viaţa alături de o altă femeie, care i-a şi dăruit un băieţel. Nici în plan profesional nu stătea rău. În 1990 a fost mutat, prin transfer, la Regia Autonomă de Transport în Comun, ca şofer pe autobuze. "Conducerea regiei era obligată să preia actele şi tot ce implica această schimbare. Nu mi-am mai făcut griji şi nu m-am mai interesat de pensia alimentară pentru că, în mod normal, ar fi trebuit să fie oprită pe ştat. O spune legea, nu eu", continuă Nicolae Bălaşa. Numai că s-a întâmplat exact inters. Timp de trei ani de zile, pensia alimentară nu a mai fost virată către copilul său. Urmărie au fost dezastruoase. "Într-o dimineaţă, am fost arestat, fără să fi primit vreun preaviz. Eram singur acasă. Băiatul se afla la şcoală, nevasta la spital, internată pentru hernie de disc, Abia în secţia de poliţie mi s-a zis de ce port cătuşe", spune doljeanul. Era prea târziu. Cât timp a stat în arest prevenitiv, a primit decizia de condamnare pentru un an şi două luni.

Craiova

"Am fost dus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova. Nici nu găsisem timp să îmi anunţ familia. Pur şi simplu am fost aruncat în celulă, alături de criminali, tâlhari şi violatori. Eu doar fusesem fraier", este de părere olteanul. Viaţa după gratii a fost un calvar. "Trebuia să te adaptezi. Dacă nu ai caracterul tare, nu rezişti. Te pierzi", mai spune acesta. Câteva luni mai târziu, a fost mutat la penitenciarul din Târgu Jiu. Condiţii jalnice. "Curăţam escavatoarele, munceam de ne săreau capacele. Cu banii care ieşeau din treaba asta achitam pensia către fiul meu. M-am zbătut ca un leu în cuşcă", mărturiseşte olteanul.

"Îmi venea să mă urc pe pereţi"

În timp ce era închis, a aflat că băiatul său a fost călcat de o maşină. Vestea l-a dărâmat. "Îmi venea să îmi pun capăt zilelor, ştiind că Aurel (copilul- n.r.) a fost lovit de tir pe trecerea de pietoni şi că putea muri în orice clipă. Vroiam să urlu, să mă urc pe pereţi şi să fug. Mă chinuiam degeaba. Nu exista scăpare", rememorează olteanul ziua când a fost anunţat că fiul său a fost izbit de un vehicul. Într-un final, Aurel a fost salvat de medici. Lucrurile păreau să intre în normal. Nicolae Bălaşa a fost eliberat. S-a întors în sânul familiei, fericite că suferinţa a luat sfârşit. Nu ştiau că necazurile abia începuseră.

Află vineri despre toate problemele pe care un bărbat nevinovat care a ajuns în puşcărie le îndură şi astăzi, din .

Craiova

Procurorii de lux din Banat, plătiţi cu mii de euro, şi-au secretizat lenea

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite