Cum poate criza să ţină pe picioare românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români au renunţat la plimbările cu taxiul sau tramvaiul, preferând mersul pe jos. Oamenii spun că nu-şi mai permit să irosească banii pe curse. În Oltenia, bătrânii spun că nu s-au mai plimbat cu taxiul din tinereţe.

Oamenii spun că, odată cu tăierea salariilor şi creşterea preţurilor, sunt nevoiţi să strângă cureaua şi să renunţe la anumite mofturi. Elena Barbu, de 64 de ani (foto jos), povesteşte că nu a mai circulat cu taxiul de vreo trei ani.

Parcurge pe jos câte două staţii de tramvai

image

Tanti Elena se plânge că o duce greu şi că este nevoită să facă economii, ca să poate supravieţui. Aşa că, în loc de taxi, preferă să meargă pe jos. „Aproape în fiecare zi o iau la pas câte două staţii de autobuz, până la 7 Noiembrie, de unde iau cursa spre Bratovoieşti, la ţară, ca să muncesc. Nici pe biletul de tramvai nu mai mă lasă inima să risipesc bani, iar pe taxi nici prin cap nu-mi trece să arunc pensia. Cu 3 lei iau din magazin trei pâini şi nu mai duc grija câteva zile”, ne-a spus bătrâna care, în această dimineaţă, se văita de dureri de picioare. „Mi s-au umflat, de la atâta mers, şi am făcut numai bătături. Ajung acasă frântă de oboseală, că sunt bătrână şi nu mai am putere. Dar, pe sărăcia asta, nu ne mai gândim decât cum să punem un ban la ciorap pentru zile negre”, a adăugat pensionara.


Gheorghe Popescu ne arată lista cu toate cursele făcute într-o zi.



Proprietarii taxiurilor spun că vor renunţa la această afacere, dacă situaţia se va înrăutăţi. Gheorge Popescu, de 52 de ani (foto sus), din Craiova, aştepta clienţii, în această dimineaţă, în centrul oraşului. Bărbatul povesteşte că s-a urcat cu noaptea-n cap la volanul maşinii şi că, până la ora prânzului, a avut doar patru clienţi. „Majoritatea merg pe trasee scurte. Pe vremuri mă căutau şi 50 de clienţi într-o zi. Îmi era bine, nu se întâmpla să îmi treacă ziua fără să scot ceva bani”, spune craioveanul.

image

Vacanţa, concediile şi criza aduc pierderi patronilor de taxiuri

Acesta susţine că, în perioada de vară, sunt zile când nu se clinteşte din loc. „Acum e mai greu, că oamenii sunt plecaţi prin concedii, plus că studenţii sunt în vacanţă. Ei ne mai asigurau clientela. Din septembrie o să se cunoască diferenţa, atunci o să fie mai multă mişcare prin oraş, iar noi nu o să mai stăm degeaba”, a adăugat Gheorghe Popescu, proprietarul unui taxi. Iulian Marcu (37 de ani) spune că se plimbă prin oraş cu taxiul mai mult gol decât cu persoane. „Unii oameni ne spun să-i ducem prin cartierele de margine, care nu sunt foarte populate şi unde nu găseşti staţii de taxiuri. De acolo trebuie să plecăm să căutăm un loc unde e circulaţie. Cam aşa o ţinem până seara”, ne-a spus taximetristul.

Cât costă plimbarea cu taxiul

image


Tariful pentru un kilometru de mers cu taxiul este, teoretic, 2,7 lei. Pentru fiecare staţionare la semafor, taxiul mai „înghite“ 1,35 de bani. Şoferii pe maşină, care fac trasee la negru, pun un preţ standard, de obicei mai mic decât cel obişnuit, fără să mai elibereze chitanţă. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite