Craiova: Cum învaţă studenţii pentru sesiune în miros de ceapă şi friptură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În căminele din România, tinerii învaţă în odăile care ţin loc de dormitor şi bucătărie. Condiţiile sunt jalnice: cinci persoane înghesuite într-o încăpere, mobilier vechi, săli de lectură insuficiente şi mizerie cât cuprinde. În străinătate, studenţii trăiesc în lux.

La complexul studenţesc de la Agronomie, al Universităţii din Craiova, nici câinii nu mai latră. E ger. Rex, patrupedul care şi-a făcut culcuş exact la intrarea în căminul 2, stă ghemuit într-un colţ. Zăpada aproape că l-a acoperit. "Cuţu, Rex, vino la tata să-ţi dea un cotoi! Na, cuţu, na! Hai la tata", îl strigă portarul. Nici o mişcare. Rex e neclintit, ca o stană de piatră. Nea Gheorghe portarul se apropie şi-l loveşte cu piciorul. Rex zace ca mort. Nea Ghiţă, cum îl strigă studenţii pe agentul de pază, îl ia pe braţe şi-l duce în cabina din cămin, să-l încălzească. Ceasul tocmai a bătut ora 8.00. Pe hol se perindă câţiva studenţi, cu ochii umflaţi, ca după somn. N-au dat pijamalele jos. Nici astăzi nu au cursuri. E sesiune.

Unii studenţi au părăsit căminul, în această perioadă.

image

Violeta îşi periază dinţii exact în mijlocul coridorului. "La baie pute iar chiuveta cred că e stricată. Curge apă de la furtun direct pe podea. E groaznic", se aude vorbind fata. Irina, cu părul vâlvoi, ţine în mâini o cratiţă. E pentru omletă. La micul dejun consumă întotdeauna bucate ieftine şi consistente. S-a obşinuit cu regimul. "Dacă n-am avea ouă,  ar fi vai şi-amar de viaţa  noastră!", recunoaşte tânăra. Femeia de serviciu, cu mopul în mâini,  îi ia la zor. "M-am săturat să şterg după voi toate mizeriile! Acasă tot la fel de «ordonaţi» sunteţi? Nici la cocină nu vezi aşa ceva. Te cruceşti. Doamne, maica Domnului...", se tânguieşte femeia. Nimeni nu o ia în seamă. "Las-o să trăncănească, Săndele! Să-şi facă treaba, de-aia e plătită!", îl îndeamnă Mirela pe Sandu, care tocmai a deschis uşa şi dă să intre pe hol. Doar ce s-a trezit. Mirela poartă sub braţ o carte. Este croită pe învăţat. Vrea să îşi petreacă întreaga zi în singura sală de lectură din cămin. "Sper că nu s-a pus nimeni pe locul pe care am lăsat o hârtiuţă cu «Rezervat». Altfel fac scandal", se aude fata.

Pâinea este aşezată pe caloriferul de pe hol, în cămin

Craiova

Cosmin P. (23 de ani) are în mână Dogmatica, o carte groasă de câteva sute de pagini. Este student la Teologie. Băiatul preferă să studieze în camera care ţine loc de dormitor şi bucătărie. Înainte de a deschide volumul, desface plasa cu pachetul pregătit de mama, scoate o cutie în care este înghesuită friptura de porc, o ceapă şi câteva felii de brânză de oaie. Sparge ceapa. În cameră, mirosul usturător începe să se simtă. Lui Andrei, unul dintre colegi, îi curg lacrimile, din cauza cepei  În acelaşi timp, răsfoieşte Psaltirea. Tot pentru examen. Îl deranjează mirosul, pentru că se strâmbă. Tace şi-şi vede de treabă. Cosmin se pune la masă. Înfulecă grăbit bucăţile reci de carne amestecată cu untură. Andrei îi urmăreşte gesturile, pe sub pleoapă. Pofteşte la bunătăţile de pe masă. Nu zice nimic. Cosmin şi-a făcut plinul. Strânge în grabă resturile şi le aruncă în coşul de gunoi. E încărcat cu hârtii şi cotoare de măr. Ia plasa cu mâncare şi o aşază în debaraua plină cu îmbrăcăminte. În cameră nu există frigider. Bucuros că i-a priit mâncarea, Cosmin se îndreaptă croit spre teancul de cărţi, împrăştiate pe patul lat de câţiva zeci de centimetri, pe care abia dacă are loc o persoană. Ridică Dogmatica. Se întinde pe cearşaful alb închis, rupt la câteva colţuri, şi se afundă în studiu. Un etaj mai sus, zeci de tineri stau înghesuiţi în sala de lectură. Mirela a avut noroc. Nimeni nu i-a ocupat locul pe care şi-l rezervase de cu seară.

Tinerii mai "răsfăţaţi" s-au decazat şi au plecat acasă, unde au confort.

image

La cele mai multe cămine din Craiova există câte o singură sală de acest gen, tinerii cazaţi sunt nevoiţi să înveţe în sesiune pe unde apucă şi chiar aleg să facă naveta acasă, unde se pot pregăti în linişte pentru examene.

Luiza Alexe (foto dreapta), din Balş, este studentă bursieră la Universitatea de Bourgogne, din Franţa

image

Nu la fel se întâmplă peste graniţă. Luiza Alexe (foto dreata sus), studentă în anul II la Faculté de Lettres, Universitatea de Bourgogne, se bucură de luxul căminului Residence Beaune. Olteanca, domiciliată în Balş, este bursiera statului român, care a ales să petreacă un an la facultatea din Franţa. Nu regretă. În Bourgogne, diferenţa dintre cămin şi hotel nu există. "Locuiesc singură în cameră, unde am liniştea necesară. Nu vă puteţi închipui ce frumos şi bine este aici... Nu credeam că aşa ceva este posibil! E o viaţă de poveste. Avem nenumărate săli de lectură şi chiar de muzică, unde ne putem relaxa, în pauze, învăţând să cântăm la diverse instrumente precum vioară, chitară, orgă", mărturiseşte Luiza, care plăteşte chirie de 100 euro, din bursa de 350 de euro, de care beneficiază.

Claudiu Neagoe, preşedintele Convenţiei Organizaţiei Studenţeşti, a informat că toate căminele sunt într-un proces de reabilitare şi promite că peste câţiva ani vor avea bucătării moderne şi săli de lectură suficiente.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite