BRUTELE CRIZEI Cum este înfometat şi maltratat un copil de opt ani: de la smulgerea părului până la pumni în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băieţel de opt ani, din Craiova, povesteşte cum este  brutalizat de ani buni de către cea care i-a dat viaţă. Copilul cerşeşte pe străzi, ca să scape de bătăile cumplite.

“Sunt mare, nu mor de frig”, sunt cuvintele lui Gabi, un băiat de opt ani, care de mic a luat străzile Craiovei, în căutare de oameni miloşi. E cu zâmbetul pe buze mai tot timpul, glumeşte din orice şi face haz de viaţa nenorocită pe care o duce, de trei ani.

Povestea sfâşietoare a unui copil de opt ani care degeră pe stradă

Gabi ne-a povestit drama prin care trece de trei ani.

image

Când afară e ger cumplit iar oamenii se încălzesc în case la gura sobei, Gabi îşi trage pe el o haină subţire, îşi pune şapca pe cap, încalţă bocancii cu talpa găurită şi o ia la pas pe străzile din oraş, ca să câştige bani. Din cerşit. Câteodată este însoţit de fratele său de 13 ani, Florin, "şeful de teren".  De regulă, dimineaţa pornesc amândoi la drum şi, când ajung într-o zonă populată, se despart. “Ca să ne iasă bani ca lumea”, explică Gabi. În jurul orei 18.00, se reunesc într-un punct stabilit dinainte şi revin acasă, la cămara dărăpănată dintr-un cartier mărginaş al oraşului. Nu înainte de a-şi număra venitul.

"M-a luat de păr, a dat cu pumnii în mine"

image

Au cotă zilnică de 10 lei. Dacă “îndrăznesc” să adune mai puţin, pedepsele sunt groaznice. Gabi povesteşte unul dintre momentele când “a păţit-o”, din cauză că nu a strâns cât plănuise. “Mami m-a luat de păr, a dat cu pumnii şi picioarele în mine şi m-a călcat în picioare. M-a durut rău. Plângeam, ce era să fac? S-a oprit, la urmă. Acum nu mai plâng repede, că sunt tare. Nu mai mă doare o palmă”, mărturiseşte Gabi. Spune că şi "capul familiei", Florin, este supus aceloraşi chinuri, mai puţin ceilalţi trei fraţi, mult mai mici. Mezinul are un an. Şi el aduce bani în casă, pentru că mama lui îl pune pe braţe, chiar iarna, şi o ia pe unde-apucă, ca să stea cu mâna-ntinsă. Femeia spune că micuţul e doar “de decor”, “i se mai face omului milă de mine, când îl vede că stă aşa, sărăcuţul, pe-afară”, explică mama. În zile de sărbătoare, pleacă “în echipă” cu toată familia la cerşit, pe la uşile bisericilor. În timpul săptămânii, fiecare e pe cont propriu.

image

Gabi spune că cel mai important lucru pentru el este să chivernisească banii în aşa fel încât să nu aibă probleme acasă. Îşi rupe şi de la gură ca să facă economii. Copilul povesteşte că mâncarea este un cuvânt pe care îl rosteşte doar când cineva îi întinde vreun covrig, dar la care se gândeşte mai tot timpul. Pentru că aproape toată ziua stă cu stomacul gol. Mănâncă o dată pe zi. În zilele fericite, de două ori. Dar de regulă masa de seară îi este dejun, prânz şi cină. “Mai mult de-o zi nu stau fără să iau ceva în gură”, recunoaşte băieţelul. A trecut prin experienţe teribile, care oricând pot deveni scenarii de film.  Gabi este un copil prietenos cu cei care nu-l tratează cu indiferenţă. Dar este şi precaut. “Nu trebuie să mă amestec cu lumea rea, să nu mi se întâmple ceva, să nu dea vreunu' în mine şi să-mi ia banii”, spune Gabi. O dată s-a întâmplat să îi fie furaţi cinci lei de către “nişte ştrengari”. Era în preajma Crăciunului. În loc să-l aştepte pe Moş Crăciun, Gabi s-a aruncat pe o bancă de pe marginea străzii şi s-a pus pe plâns. “Ce mă fac acum?”, se auzea copilul, printre lacrimi.

"Amenda contravenţională pentru părinţii sau tutorii care trimit minorii să cerşească este între 10-500 lei", a declarat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj.

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla ce fac autorităţile cu minorii obligaţi să cerşească.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite