Cum ar putea Ministerul Sănătăţii să-i salveze de la moarte pe bolnavii de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Doru Dobrescu spune că bolnavii de cancer digestiv, diagnosticaţi din timp, pot fi vindecaţi.
Medicul Doru Dobrescu spune că bolnavii de cancer digestiv, diagnosticaţi din timp, pot fi vindecaţi.

În judeţul Dolj există în prezent aproape 20.000 de bolnavi de cancer. O mare parte dintre cei care mor din această cauză au cancer la stomac. Medicii spun că statul i-ar putea salva pe mulţi dintre aceşti bolnavi.

Sute de bolnavi sunt operaţi în fiecare an de cancer la nivelul tubului digestiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. Doar la Clinica de Chirurgie 1, numărul se apropie de 400. Situaţia este îngrijorătoare, spun medicii, pentru că tot mai mulţi tineri ajung pe masa de operaţie, după ce află că suferă de această boală. "În ultimul timp asistăm şi la creşterea numărului de cancer la tineri, chiar la 20 de ani. Noi am operat tineri şi până în 20 de ani", a declarat profesorul doctor Ion Vasile, şeful Clinicii Chirurgie II de la SJU Craiova.

După operaţie, trăiesc până la cinci ani

De regulă, boala afectează persoanele trecute de 50 de ani. Drama este, spun doctorii, că majoritatea pacienţilor operaţi de cancer digestiv mor în câţiva ani. "Din păcate, cancerul digestiv se manifestă în stadii avansate, astfel încât marea majoritate a cazurilor se diagnostichează în stadii avansate, care limitează drastic supravieţuirea post-operatorie. Supravieţuirea post-operatorie depinde de mai mulţi factori: de gradul de agresivitate a cancerului, de stadiul acestuia şi de gradul de diferenţiere. Majoritatea bolnvailor noştri sunt operaţi în stadiile III şi IV, sunt excepţii cele în stadiile I şi II. Supravieţuirea la distanţă se limitează la până la cinci ani. De obicei, între un an şi trei ani se prăpădesc majoritatea", a adăugat specialistul. Profesorul doctor Ion Vasile a precizat că o posibilitate ca această boală să fie depistată la timp este cu ajutorul endoscopiei digestive, investigaţie care în alte ţări şi chiar în Japonia se face gratuit, prin programe naţionale. "Societăţile occidentale dezvoltate au programe de depistare a acestor leziuni în stadii incipiente, în sensul că grupul de populaţie care depăşeşte o anumită vârstă face anual această investigaţie", a mai informat medicul chirurg.

"În stadiul I, endoscopia digestivă duce la vindecare"

Doctorii spun că această investigaţie ar salva mulţi bolnavi, pentru că astfel boala ar fi depistată în faze de început, când tumorile pot fi înlăturate. "Endoscopia digestivă asociată cu biopsia poate duce la un diagnostic de acurateţe de 90 % a cancerului în stadii incipiente, I si II. În stadiul I, în 90 % terapia aplicată poate să ducă la vindecare. În al doilea rând, sunt nişte afecţiuni precanceroase, de exemplu tumorile benigne, care se pot transforma în maligne. O depistare a acestor tumori benigne şi extirparea acestora în timp util, înainte de transformarea malignă, reprezintă o profilaxie eficientă a cancerului. Endoscopia digestivă nu este contraindicată", a explicat medicul chirurg. În România, un astfel de program nu există. Doctorii spun că această investigaţie vine în folosul bolnavilor şi că mulţi ar trăi, dacă programul ar fi implementat. "Ar fi bun un astfel de program, a depista acest cancer în stadii incipiente înseamnă ca pacientul să poată fi tratat. Bolnavii de cancer care sunt diagnosticaţi în primele faze pot trăi, pot fi vindecaţi, bine-nţeles", a declarat doctorul Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Dolj. 

"Nu avem un astfel de program"

"Nu, nu avem un astfel de program naţional de endoscopie digestivă", a declarat doctorul Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

În judeţul Dolj sunt la acest moment aproape 20.000 de bolnavi de cancer, iar în fiecare an se adaugă la această cifră câte 2.000 de cazuri noi. Mulţi dintre pacienţii care mor din această cauză au cancer la stomac, potrivit datelor de la DSP.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite