Craiova: Cum a salvat Moș Nicolae trei fete, cu trei pungi cu bani. Detalii din viața moșului care a ajuns după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Popescu Constantin povesteşte despre viaţa lui Moş Nicolae. Foto: Arhivă.
Preotul Popescu Constantin povesteşte despre viaţa lui Moş Nicolae. Foto: Arhivă.

Moș Nicolae a făcut multe fapte bune, spun preoții din Oltenia, însă puțini știu că moșul a reușit să salveze de la desfrânare trei fete sărace.

Moș Nicolae este Sfântul Nicolae, un sfânt care a trăit într-un oraș din Asia Mică, în secolul III. Preoții spun că Sfântului i se spune Moș, pentru că a trăit o viață lungă, “până la adânci bătrâneți”, după cum explică preotul doljean Constantin Popescu. Părintele povestește că Moș Nicolae a ajuns după gratii pentru că a trăit în anii păgânismului, ai persecuției. “A slujit în viața călugărească; pentru bunătatea și viața lui aleasă, a fost ales arhiereu în Mira, un oraș din Asia Mică. Datorită credinței lui, pentru că a mărturisit pe Hristos, a fost persecutat și băgat în temniță. Când împărat a ajuns Constantin cel Mare, Sfântul Nicolae a fost eliberat”, povestește preotul Popescu. Părintele spune Sfântul a făcut numeroase minuni, unele dintre ele fiind puțin cunoscute. “Fiind în viață, trei oameni erau în închisoare și erau sortiți morții, băgați nevinovați în temniță. În vis, împăratului Constantin i s-a arătat Sfântul Nicolae, care i-a spus să nu le facă rău celor trei, pentru că sunt nevinovați. Datorită acestui vis, împăratul Constantin i-a scos din închisoare”, mai spune părintele Constantin Popescu.

Trei pungi cu bani, cadou pentru trei fete

 Însă datina ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii să primească daruri de la Moș Nicolae vine de la un ajutor pe care Sfântul l-a dat mai multor fete sărace.”Altă minune, salvarea celor trei fete sărace, sortite să fie date desfrânării. Neavând bani să fie ținute în școală, nu aveau niciun viitor. Și atunci Sfântul Nicolae a venit și le-a aruncat o pungă cu bani. Așa s-a întâmplat și în a doua noapte. Și atunci, tatăl său s-a întrebat: «Cine le aruncă lor banii? » L-a prins pe Sfântul Nicolae aruncând acești bani. Astfel a rămas acest obicei ca nu numai pe aceste fete, ci pe toți copiii care sunt în nevoie să le dea daruri”, a mai explicat preotul.  


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite