Craiova: Cu lubeniţa de Dăbuleni la OSIM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul oraşului doljean a decis ca pepenele verde să devină marcă înregistrată. Toată documentaţia necesară pentru brevetare a fost depusă la Bucureşti, iar în cel mult trei zile efortul locuitorilor va fi răsplătit.

Oraşul Dăbuleni din Dolj este recunoscut în Oltenia şi nu numai ca şi patria lubeniţelor. Fiecare cetăţean din partea locului este producător. Unii localnici au făcut adevărate averi din vânzarea pepenilor verzi de-a lungul anilor. Au pornit de la suprafeţe mici, iar acum au ajuns să cultive sute de hectare de lubeniţă. Oamenii din Dăbuleni recunosc că anul acesta nu au mai avut o producţie aşa de mare ca în 2009, dar când au tras linie la final au văzut că afacerea nu a mers tocmai rău.

„Statul nu ne-a mai subvenţionat în acest an apa, aşa că a trebuit să ne descurcăm cum am putut. În ciuda acestui neajuns, am reuşit să vindem toată marfa la un preţ destul de mare, de 0,8 lei pe kilogram. Sperăm că imediat ce pepenele nostru de Dăbuleni va fi înregistrat cu acte în regulă la OSIM să putem vinde şi peste graniţă şi să ne creştem veniturile. Este un lucru bun, până la urmă este munca noastră de-o viaţă. Eu de mai bine de 20 de ani mă ocup cu aşa ceva şi vreau să mă extind“, a spus Marian Cazacu, de 54 de ani, din Dăbuleni.

„Este meritul oamenilor“

Primarul din Dăbuleni a declarat că luni au mai fost depuse la Bucureşti şi ultimele acte, iar în câzeva zile lubeniţa de Dăbuleni va fi marcă înregistrată. Dacă am făcut-o celebră în România, este momentul să o facem celebră în întreaga Europă. Nu cred că există oraş din România în care să nu se vândă lubeniţă de la noi. Aşa că este normal să ne înregistrăm numele la OSIM. Dintre cele 3.500 de gospodării, peste 2.000 au hectare întregi cu pepeni verzi. Vă daţi seama că oamenii de aici cu asta se ocupă“, a spus Nicolae Drăgoi, edilul oraşului.     

„Să vedeţi ce mândri o să fim“

Localnicii din Dăbuleni îşi freacă de pe acum mâinile de bucurie. Ştiu că odată ce lubeniţa lor va ajunge marcă înregistrată vor putea să câştige mai mulţi bani.

„Să vedeţi ce mândri o să mai fim, când o să vină străinii să cumpere de la noi. Noi practic din asta trăim, altă posibilitate nu avem. Cu banii pe care i-am câştigat am reuşit să le facem un viitor mai bun copiilor noştri“, a spus Dumitru Ciolacu, producător.

Marfa vândută de acum trei luni

Oamenii au reuşit să vândă toată producţia din acest an încă din luna iulie.

„La Sfântă Mărie nu au mai avut nici măcar o lubeniţă. Nici măcar nu îi mai ştiu gustul. Anul trecut au aruncat marfa la animale, că nu au reuşit să o vândă“, a mai spus Nicolae Drăgoi.
Pepenele de Dăbuleni este mic, de culoare verde închis şi are formă bombată. Coada este subţire, iar seminţele sunt mici şi negre.

Zaibărul de Băileşti marcă înregistrată

Primarul din Băileşti s-a gândit şi el să înregistreze zaibărul la OSIM. Zis şi făcut. De doi ani vinul din Băileşti are etichetă cu ştaif.

„Aici, la noi, găseşti adevăratul zaibăr. Aşa cum spunea Amza Pellea, este valuta noastră forte. Aşa cum şi în alte părţi ale ţării s-a obţinut marcă înregistrată pe anumite produse, şi băileştenii s-au folosit de acest drept“, a spus Costel Pistriţiu, edilul oraşului Băileşti.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite