Craiova: Criza ministerială şi lipsa de parale, în presa din 1867

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele olteneşti vorbeau despre „birul murdăriilor“, taxe ilegale, nereguli în justiţie şi scandaluri, subiecte de actualitate şi în prezent. În „Adeverelu“ de la 1 octombrie 1867 sau „Alarma“ de la 1904 sunt scrise negru pe alb probleme rupte parcă din realitatea de astăzi.

Texte lungi şi incisive taxau acum mai bine de un secol scăpări ale administraţiei publice locale şi naţionale. Licitaţiile erau loterii, neregulile din magistratură erau puse sub semnul doliului, scenele de la „marile inundaţii din Dobrogea“ erau redate sub formă de desene imprimate în culorile dramatismului. Toate aceste detalii se ascund în paginile ziarelor şi revistelor ce alcătuiesc o bogată colecţie de periodice vechi, în Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman din Craiova. Răsfoite, paginile îngălbenite de trecerea atâtor ani şochează prin actualitatea informaţiilor redate într-o limbă română curată, dar mai greu descifrabilă.

image

„Adeverelu“ din 1 octombrie 1867 îndreaptă atenţia asupra unei taxe ilegale, percepută oamenilor din Tatomireşti pentru traversarea unui pod ridicat peste o râpă. La câteva rânduri mai departe, ziarul al cărui proprietar, administrator şi „gerant responsabilu“ era Demetriu P. Bancov, vândut cu 45 de parale „numerulu“, atrage atenţia asupra calităţilor pe care ar trebui să le posede „Prefectu allu acestui Judeciu“. „Adeverul de azi“ publica la 1900, când primar al Craiovei era Ulyse Boldescu, anunţul despre loteria pentru clădirea localului de şcoală primară din Madona Dudu, numărul 77. „Alarma“ descria „barbariile din Dolj“ şi „birul murdăriilor“. Strada Unirii din Craiova era prezentă în mai toate reclamele ca locul unde negustorii îşi dezvoltau mici afaceri, precum magazinul de manufactură şi galanterie „La Voaleta“.

image

Taxe mari, agresiuni multe

Cronicile de teatru erau scoase în faţă, dar din ziar nu lipseau articolele despre tâlhării, bătăi straşnice, scandaluri, cămătari şi zarafi. „Potopul marilor taxe“ era cap de pagină în „Gazeta poporului“, printre acestea fiind menţionată sporirea taxei de alcool, colonie, apă de gură, pe măsuri şi greutăţi, gândite toate din „demagogice făgăduieli“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite