Cum moare un bolnav în braţele medicilor, într-un spital din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudele bolnavilor din Oltenia, îngrijorate pentru soarta celor internaţi la Reanimare.
Rudele bolnavilor din Oltenia, îngrijorate pentru soarta celor internaţi la Reanimare.

Doctorii de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova spun că bolnavii le mor pe braţe, pentru că nu au cu ce să-i trateze. Stocul de medicamente este la limită.

Pacienţii de la Secţia de Reanimare a Spitalului Nr 1 din Craiova trebuie să-şi cumpere tratamentul sau riscă să-şi piardă viaţa. Doctorii spun că sunt nevoiţi să facă lista cu medicamentele şi materialele sanitare pe care însoţitorii pacienţilor să le achiziţioneze. La Terapie Intensivă mai sunt câteva medicamente. Doctorii spun, fără a-şi face publice numele, că în secţie este criză de sulfat de magneziu, pe care îl conţin anesteziile, folosit pentru gravidele care au complicaţii şi care pot face în orice moment convulsii, asemănătoare unor crize de epilepsie.

Citeşte şi: Anchete peste anchete în cazul unui bebeluş mort la „Bagdasar-Arseni”

Gravidele, puse în pericol

„Nu avem perfuzoare, branule, feşi, comprese sterile, ace şi aţă de sutură, fiole de nitroglicerină injectabilă, necesare pentru perfuzii, abia mai găsim câteun antibiotic sau antispastic. Stocul este aproape gol”, ne-a mărturisit un medic de la Secţia de Terapie Intensivă.  Mai mulţi angajaţi de la Reanimare ne-au spus, sub protecţia anonimatului, că în fiecare lună mor oameni în această secţie, pentru că nu au un aparţinător care să le asigure medicaţia. "Noi mai punem mână de la mână pentru câte-un pacient, însă nu putem face acest lucru pentru toţi. Au murit mulţi, numai că nu se ştie. Dacă raportăm un astfel de deces, noi suntem traşi la răspundere. Dar spitalul ar trebui să se ocupe cu aprovizionarea de medicamente, este datoria conducerii, nu a noastră. Noi trebuie să tratăm", ne-a spus un alt doctor de la Secţia de Terapie Intensivă. Oamenii care  în această dimineaţă se aflau în faţa Secţiei de Reanimare a Spitalului Nr 1 ne-au povestit că au cheltuit trei salarii pentru spitalizarea rudelor.

100 de lei pe zi, pentru tratamentul unui bătrân lovit la cap

Craiova

Ion Ertatu, de 53 de ani (foto stânga sus), din Craiova, a venit cu socrul la spital în urmă cu două săptămâni, după ce a suferit mai multe răni la cap, într-un accident rutier. Bărbatul ne –a spus că în fiecare zi a lăsat la farmacie câte 100 de lei, costul medicamentelor pe care specialiştii de la Terapie Intensivă le-au folosit pentru socrul său. „Primim o listă cele trebuinciose iar noi trebuie să facem rost de ele. Nu avem încotro, sănătatea este mai presus de toate. Am cumpărat glucoză, pempărşi, perfuzoare, glicerină, Sicovit, Aspenter, Tanakan, Actovegin, Memotal, extrem de scumpe. Numai pastilele pentru inimă, pe care le-am luat astăzi, m-au costat peste 50 de lei”, ne-a spus craioveanul.

Craiova

Bărbatul ne arată bonul cu medicamentele pe care le-a cumpărat, să ne convingă de sinceritatea sa.

Craiova

Şi Vasile Matei, de 65 de ani (foto sus), din Târgu Cărbuneşti, este într-o situaţie critică, pentru că este nevoit să îşi dea toată pensia pentru tratamentul unei cunoştinţe, care este în comă. "În trei zile am cheltuit vreo 150 de lei pentru medicamente. Este vai de noi", se plânge bătrânul.

image

La fel de necăjită este Ioana Lica, de 55 de ani (foto dreapta sus), din localitatea doljeană Salcia, care şi-a epuizat economiile, pentru medicaţia ginerelui, internat la Reanimare.

Conducerea spitalului refuză să comenteze această situaţie.

FOTOREPORTAJ Cum arată un spital din România, de la WC-urile bolnavilor până la biroul managerului

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla câţi bolnavi au murit anul trecut în cel mai mare spital din Oltenia. Tot pe craiova.adevarul.ro veţi afla care mai este situaţia la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde suferinzii erau nevoiţi să-şi cumpere chiar seringile, ca medicii să le poată face o injecţie.

Zilele viitoare veţi afla dacă cele cinci aparate de radiologie de la SJU, defecte din cauză că sunt prea vechi, au fost reparate, după cum promiteau directorii unităţii medicale, şi dacă există vreo posibilitate ca RMN-ul şi Computerul Tomograf să funcţioneze în acest an.

Operaţii după ochi şi diagnostice de mântuială, la cel mai mare spital din Oltenia. Aparatele de radiologie s-au blocat la miezul nopţii

Încă un aparat de radiologie de la Spitalul Judeţean din Craiova a intrat la apă: "Tratăm bolnavii cu rugăciuni şi îi batem pe umăr, să-i încurajăm"

În perioada următoare veţi afla cum se fac teste pe bolnavii de la Spitalul Nr 1 din Craiova şi la ce metode recurg chirurgii ca să-şi facă meseria cu riscuri cât mai mici pentru pacienţi. Tot pe craiova.adevarul.ro vă vom prezenta relatări ale unor absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, actualmente medici la cabinete private din Bănie, care au făcut practică la Spitalul Judeţean din Craiova şi care vorbesc despre modul în care pruncii erau trataţi cu materiale sanitare necorespunzătoare.

Drama unei supravieţuitoare, în paginile Adevărul de Seară

Nu rataţi povestea uimitoare a unei supravieţuitoare a sistemului medical, o olteancă operată de 9 ori de cancer, care s-a îmbolnăvit din cauza unui diagnostic pus incorect de către medici, şi care în continuare luptă să trăiască!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite