Craiova: Criza îi scoate afară din farmacii pe bolnavi şi le pune coada-calului în mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii se plâng că nu mai au bani de tratamente şi că vor apela mai degrabă la medicina naturistă. Specialiştii susţin că tot mai mulţi pacienţi se arată interesaţi de remediile pe bază de plante, pe care le recomandă cu încredere.

Lipsa de medicamente din spitale, preţul mare al acestora în farmaciile din oraş şi vestea că salariile bugetarilor şi pensiile se vor reduce au băgat spaima în doljeni. Oamenii spun că nu-şi mai permit să dea bani pe pastile şi că nu au altă soluţie decât să îşi dreagă bolile cu leacuri băbeşti

Maria Brotac spune că florile de soc sunt bune pentru infecţii.

image


Irina Griscu (56 de ani) se plimba grăbită în această dimineaţă în Piaţa Centrală, în căutare de muşeţel şi coada-şoricelului. Cu o plasă în mâini, încărcată cu de-ale gurii, femeia se uita lung după soc. Povesteşte că suferă de mai multe afecţiuni de care a încercat să scape cu injecţii, dar că acum este nevoită să facă economii. Se descurcă greu cu pensia. Aşa a ales să înlocuiască tratamentul clasic cu plante medicinale. "În fiecare lună primesc 500 de lei. Dacă mi se taie şi din puţinul ăsta, nu ştiu ce mă fac. Iau coada-şoricelului şi coada-calului, muşeţel, ca să fierb ceaiuri şi să am de spălături", spune oftând femeia. Este necăjită, pentru că acasă o aşteaptă un soţ paralizat, de care trebuie să îngrijească.

Jeni Mirea spune că o recurgă la preparate cu sfeclă, ca să-şi trateze răceala.

image


“O să ajungem ca pe vremea strămoşilor”

La câţiva paşi distanţă, Costel Crângan (43 de ani) analizează cu grijă o chită de busuioc. Craioveanul se plimbă de la o tarabă la alta, supărat că nu se încadrează în bani. Spune că trebuie să fie chibzuit, ca să îi rămână câţiva lei pentru muşeţel. “O să ajungem ca pe vremea strămoşilor, să stăm cu feliile de cartofi pe frunte, ca să nu ne mai doară capul, şi cu usturoiul la măsele, dacă le avem cariate, că nu o să mai avem cu ce plăti doctorii”, vorbeşte bărbatul, după care se îndreaptă spre o masă acoperită cu plante. Văzând că se apropie un client, comerciantul saltă vioi două pungi pline cu soc. “Ce poftiţi, domnu? Să ştiţi că socul face bine la sănătate. Eu am băut ceaiuri şi o viaţă întreagă nu am ştiut ce e aia o infecţie”, încearcă Băluţă Meion (73 de ani) să îşi promoveze marfa.

Lucica Bobinete a cumpărat cartofi, ca să aibă şi pentru zilele când va avea dureri de cap.

image

"Nu te mai lasă sufletul să plăteşti cu nemiluita pastile"

Bătrânul, venit din Ţuglui să îşi vândă produsele, se aşteaptă să scoată mai mult profit în perioada următoare. “Cu sărăcia asta, nu te mai lasă sufletul să plăteşti cu nemiluita pastilele. Verdeţurile mele te vindecă ieftin. La vârsta asta, eu sunt în putere şi aşa o să fiu, până fac suta de ani”, recunoaşte olteanul, după care îşi face publică oferta. “Două grămezi de muşeţel la un leu şi încă atât pe strânsura de soc. Hai că nu e mult!”, se aude vocea pensionarului. 

Bătrânii spun că vor folosi frunzele de varză pe fost de calmant.

image

Farmaciştii spun că, pe timp de criză, oamenii nu mai sunt cu dare de mână şi cer insistent detalii despre costuri, înainte de a se decide ce cumpără. "Dacă un anumit medicament este prea scump, mulţi vor să ştie dacă poate fi substituit cu ceva mai ieftin. Vânzarea a crescut la produsele cu preţuri medii", a declarat Mădălina Andrei (27 de ani), farmacistă.


Oltenii, preocupaţi de sănătatea din natură

Specialiştii spun că medicina naturistă a făcut bine dintotdeauna. “Sunt recunoscute efectele benefice ale fitoterapiei, adică folosirea plantelor naturale care cresc în medii ecologice. Peste jumătate dintre pacienţii mei sunt interesaţi de această metodă, iar numărul este în creştere”, a declarat dr. Rodica Ilie, consultant în medicina naturistă.Doctoriţa a enumerate câteva plante cu efecte terapeutice, printre care coada-calulului, indicată pentru anumite afecţiuni, printre care bolile de inimă, oprirea sângerărilor, dar şi sucurile din flori de soc, pentru infecţii şi cistită.

Crema de gălbenele tratează varicele

Specialistul ne-a explicat faptul că aceste remedii pot fi luate cu succes de sine stătător, însă sunt boli care necesită şi tratament medicamentos. "Coada-şoricelului se administrează pentru afecţiunile bronşice, ca şi calmant gastrointestinal şi sub formă de comprese, în boala hemoroidală. Gălbenelele, ca infuzie, extern sau preparate de cremă, sunt indicate în cazul contuziilor, entorselor, varicelor şi hemoroizilor", a completat dr. Rodica Ilie.




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite