Criză de trombocite în spitalele din Oltenia. Bolnavii de leucemie pleacă la Bucureşti să se trateze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi bolnavi de leucemie din Oltenia au plecat în aceste zile la Spitalul Fundeni din Bucureşti, după ce rezervele de trombocite de la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine s-au golit.

Bolnavii ne-au spus că nu au mai putut aştepta trombocitele în timp ce starea de sănătate li se agravează. "Nu am mai putut sta la Craiova după trombocite, ieri am plecat la Bucureşti, la Spitalul Fundeni. Aici nu sunt probleme, mi s-au dat trombocite şi sânge grupa A2. Mă simt rău, am febră, sunt slăbit", ne-a spus Marian F., bolnav de leucemie. Maria Aliman (71 de ani), din localitatea doljeană Ciutura, diagnosticată cu leucemie, este îngrijorată după ce a auzit că bolnavii îşi procură cu greutate aceste celule. „Păi nu se poate face rost de trombocite, că nu se găsesc. Mamaie are grupa de sânge A2, eu am tot tot donat, dar nu ştim ce o să facem de-acum încolo. Măcar să se rezolve treaba asta”, ne-a spus Maria Cătălina, nepoata bătrânei.

Condiţii de donare: vene groase şi plămâni curaţi

Conducerea Institutului Naţional de Transfuzii Sangvine a aflat de situaţia din Craiova şi spune că aceste probleme apar în toată ţara. "Da, într-adevăr, disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte trombocitele sunt în toată ţara, nu numai la Craiova, pentru că donarea nu este ritmică. În special vara, tot mai puţine persoane ajung la centrele de transfuzii să doneze, acestea fiind în toiul muncilor agricole. În cazul trombocitelor situaţia este mai delicată, deoarece sunt mai multe condiţii de donare", a declarat în această dimineaţă medicul Andi Rosin, directorul general al Institutului. Acesta a explicat pentru Adevărul de Seară Craiova în ce condiţii o persoană poate dona trombocite: "Donatorul trebuie să aibă vene groase, să nu fie fumător, pentru că în acest caz trombocitele sunt scăzute, şi să nu aibă o infecţie cronică. De asemenea, prelevarea de trombocite se face cu un aparat special computerizat. În plus, durata de viaţă a trombocitelor este de cinci zile", a explicat directorul general al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină.

Transfuziile cu trombocite, vitale

Trombocitele sunt celule ale sangelui care au rolul important de a produce coagularea (închegarea) sângelui. În caz de hemoragie, prin leziuni ale vaselor sanguine, trombocitele se adună în grămezi şi contribuie la oprirea sângerării. Anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, pot produce cantităti mici de trombocite, transfuziile fiind vitale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite