Criză de medicamente la Spitalul de Boli Infecţioase! Rafturile farmaciei sunt aproape goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva luni, bolnavii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" sunt nevoiţi să îşi cumpere antibioticele, ca să poată fi trataţi. Situaţia s-a agravat în ultimele zile, de când pe rafturile farmaciei se mai găsesc câteva medicamente.

Doctorii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Craiova spun că nu au nici măcar tratament pentru pacienţii cu septicemie. În farmacie se  găsesc foarte puţine medicamente, printre care Cefort, care se administrează bolnavilor cu infecţii respiratorii, glucoză şi hidrocortizon hemisuccinat, care este o medicaţie de urgenţă.

Cu biletul după medicamente

image

În această dimineaţă, mai mulţi bolnavi internaţi cărau pungile cu medicamente cumpărate de la farmaciile din apropierea unităţii medicale. Viorica Cernea (foto sus), de 34 de ani, care are fetiţa de 14 ani internată în urma unei răceli la plămâni, se îndrepta grăbită, în urmă cu o oră, către o farmacie din oraş, pentru a cumpăra pastile administrate de doctor. Femeia ne-a arătat hârtia pe care doctorul i-a prescris medicaţie de câţiva zeci de lei, pe zi. "Mă duc să o cumpăr, n-am ce face. Nu ştiu cât va timp va mai sta în spital fata mea, cât o să îi mai iau pastile. Dar aşa este, iau tratament pe banii mei", ne-a spus Viorica.

image

Şi pe Fănel Sabie (foto sus), de 52 de ani, care este şi preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic din Craiova, l-am găsit astăzi în faţa Spitalului de Boli Infecţioase. Bărbatul, care are un nepot diagnosticat cu TBC şi anemie severă, era supărat foc din cauza lipsurilor din spital. "Nu înţeleg de ce nu se respectă legea pacientului. Atâta timp cât un om plăteşte asigurările, are dreptul să primească în spital medicamente, nu cum se întâmplă la noi, prin spitale. E dezastru, ca să stai internat trebuie să vii cu banii în buzunar", ne-a mărturisit bărbatul.

Infecţiile severe, tratate pe banii bolnavilor

Doctorii de la Spitalul de Boli Infecţioase ne-au spus că şi-au trimis pacienţii să-şi achiziţioneze până şi penicilina, biseptolul şi augumentinul. Printre medicamentele pe care infecţioniştii nu le găsesc în farmacie sunt gentamicina, administrată în cazul infecţiilor grave şi care, spun medicii, este de neînlocuit, la fel cum se întâmplă şi cu netilmicina. Specialiştii mai spun că nu au cu ce trata nici diareea, pentru că în spital s-au epuizat antispasticele şi fermenţii digestivi. La fel se întâmplă cu serul fiziologic, de care pacienţii îşi fac singuri rost. Infecţiile pulmonare, precum pneumoniile şi hepatitele virale acute, sunt câteva dintre afecţiunile pe care doctorii le tratează cu pastilele cumpărate pe banii bolnavului.

Licitaţiile întârziate creează probleme

Reprezentanţii spitalului spun că situaţia este cauzată de faptul că nu au încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. "Casa a amânat contractul cu două luni, iar noi nu putem demara licitaţiile cu firmele de medicamente, potrivit legii, până când contractul nu este semnat. Sunt lipsuri care apar pentru că funcţionăm pe acte adiţionale", a declarat medicul Luminiţa Slavu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş". Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au explicat că încheierea contractelor cu spitalele s-a amânat până în luna iunie printr-un ordin al ministrului Sănătăţii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite