Craiova: Consiliul Judeţean, în pericol să piardă „Domnişoara Pogany”. Autorităţile, acuzate că nu se luptă pentru a păstra sculptura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional susţine că modul în care Consiliul Judeţean a pregătit apărarea în procesul de revendicare a sculpturii „denotă o stare de apatie şi resemnare”.

Potrivit directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj, Dan Lupescu, sculptura a fost revendicată de Măciucă Aurelia Balcica. Aceasta solicită instanţei de judecată, Tribunalul Bucureşti, să constate nulitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat în 1976 de Muzeul de Artă Craiova cu tatăl său, Octavian Moşescu, susţinând că autorităţile ar fi exercitat presiuni politice asupra tatălui său.
În 1976, Muzeul de Artă Craiova a achiziţionat opera, o copie a celebrei sculpturi brâncuşiene „Domnişoara Pogany” (foto jos) datând din 1913, contra sumei de 70.000 de lei, adică peste 14.000 de dolari la vremea respectivă. Pe lângă copia de laMuzeul de Artă Craiova, care a fost realizată în jurul anilor 1950, în lume mai există o singură copie a sculpturii. În prezent, valoarea de asigurare a sculpturii este, potrivit directorului Muzeului de Artă Florin Rogneanu, aproximativ două milioane de euro. Aceeaşi sumă a fost înaintată, potrivit directorului Dan Lupescu, şi de persoana care revendică sculptura.

image

Sursa: Muzeul de Artă Craiova


Directorul Dan Lupescu susţine că „modul în care este, în acest moment, pregătită apărarea, doar prin juristul puţin experimentat al Muzeului Olteniei, denotă o anumită stare de apatie şi resemnare, constatate cu ocazia controlului de aproape patru iore, pe care l-am efectuat marţi, 22 februarie, împreună cu subcomisarul Nicolae Vâlvoi, la Muzeul de Artă Craiova.
Toate acestea ne-au stârnit temerea că e foarte posibil ca, în anumite cercuri, să existe interese de altă natură decât acelea ale păstrării în patrimoniul Doljului a unei opere de referinţă a marelui Brâncuşi”
, susţine Lupescu.
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, instituţie în proprietatea căreia se află sculptura, a precizat astăzi că CJ Dolj va angaja în perioada următoare o casă de avocatură pentru a reprezenta administraţia judeţeană în instanţă.
Află mâine, pe craiova.adevarul.ro, care este părerea autorităţilor judeţene despre proces dar şi ce intenţionează să facă pentru a câştiga procesul!


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite