Craiova: Complicii lui Gorbunov repuşi din nou în funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Gorbunov are de executat 27 de ani de închisoare
Serghei Gorbunov are de executat 27 de ani de închisoare

Serghei Gorbunov era condamnat la 15 ani de închisoare  pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor, însă Penitenciarul Craiova l-a pus în libertate cu ajutorul judecătorilor şi procurorilor din Dolj. După numeroase anchete efectutate la nivel înalt s-a stabilit un singur lucru:  Serghei Gorbunov, a scăpat de închisoare cu ajutorul magistraţilor.

Cert este că odată ajuns la Penitenciarul din Craiova, Serghei Gorbunov a început să se plângă în stânga şi în dreapta că este bolnav şi are nevoie de îngrijiri medicale. A depus la Tribunalul Dolj numeroase cereri de eliberare pe motive medicale. Judecătoarea Maria Nicola a decis să îl elibereze pe data de 15 mai 2008 pe Gorbunov, iar acesta să se trateze în libertate. Prin decizia dată astfel a scăpat de închisoare.

image

Gorbunov nu trebuia eliberat

Pentru a avea acoperire  a fost depus la dosar un certificate medico-legal prin care scria negru pe alb că, Serghei Gorbunov suferea de subatacuri de glaucoma cu unghi închis. Medicii au scris în raport că acesta poate să fie tratat în închisoare sau îi poate fi întreruptă executarea pedepsei pentru o perioadă de trei, patru luni pentru a se opera. Cert este că deţinutul se putea opera şi în penitenciar fără probleme.

image

Prins după ce a comis un dublu asasinat

Poliţiştii l-au prins pe Serghei Grobunov după ce a împuşcat doi oamenii. A intrat într-o casă de schimb valutar  din Braşov în ianuarie 2009  şi l-a împuşcat în cap pe Ion Ciprian,  iar în inimă pe un trecător care a încercat să îl oprească. Imediat ce oamenii legii au pus mâna pe Gorbunov şi-au dat seama că acesta nu trebuie să afle în libertate.  

image

 
Cazul Serghei Gorbunov a intrat în atenţia presei, iar imediat  Consiliul Superior al Magistraturii a demrat o anchetă la Tribunalul Dolj. În urma controlului au fost depistate numeroase nereguli, iar imediat s-a decis  revocarea din funcţiile de conducere a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, a adjunctului acestuia, Tena Moraru, dar şi a procurorului-şef al Secţiei judiciare a Parchetului Dolj, Ioana Sandu. Marius Vlădoianu, procurorul de şedinţă, a fost exclus din magistratură.


CSM i-a mai revocat din funcţiile de conducere pe Constantin Diaconu şi pe Dumitru Stanciu, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Tribunalului Dolj, găsiţi responsabili pentru managementul deficitar cu privire la practica neunitară în cazul Gorbunov. Judecătoarea Maria Nicola a fost şi ea dată afară din magistratură.

image

Nici la Penitenciarul din Craiova  situaţia nu a fost tocmai roz

Reprezentanţii ANP au declarat că la Penitenciarul din Craiova , angajaţii instituţiei au gestionat prost cazul. Medicul Leontin Braşoveanu, cel care şi-a pus parafa pe certificatul medico-legal era pensionat din anul 2007. Nu avea voie să facă decât consultaţii clinice. Ba mai mult conducerea Penitenciarului din Craiova nu a anunţat la timp, că deţinutul nu s-a mai întors înapoi după ce a fost eliberat pe data de 5 mai 2008. În momentul în care a văzut că au fost descoperite numeroase nereguli  şeful Penitenciarului Craiova, Constantin Bălă, a demisionat. Ulterior şeful Biroului de Evidenţă, Radu Şchiopu, şi agentul-şef adjunct Marilena Cone au fost demişi.

Judecătorii şi procurorii revocaţi au contestat decizia

După un an şi jumătate după ce cazul Gorbunov a făcut vâlvă, cei şapte judecători şi pricurori au contestat decizia la CSM şi au şi câştigat. Ba mai mult judecătoarea Nicola cea care l-a eliberat pe Serghei Gorbunov a fost reintegrată în magistratură .Gorbunov are de executat o pedepasă de 27 de ani de închisoare. Acesta este unul dintre cei mai indisciplinaţi deţinuţi, fiind mereu pus pe scandal.

image

Serghei Gorbunov are de executat încă o pedeapsă, de 12 ani de închisoare, în Republica Moldova, iar Tribunalul Braşov l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de gravă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite