Craiova: Colegiul Naţional Elena Cuza, în reparaţii capitale după 85 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, conducerea şcolii a făcut recepţia parţială a lucrărilor, începute în urmă cu 9 luni pe bani europeni, aproximativ 2 milioane de euro.

Micile cosmetizări făcute de-a lungul timpului celei declarate prima şcoală de fete din România, înfiinţată în 1833, au fost şterse cu buretele în opt săli de clasă, în cantină, în sala de sport şi în cea de festivităţi. Reabilitarea şi modernizarea au fost posibile prin Programul Operaţional Regional, pe domeniul 3.4 Infrasctructură educaţională.

„Contractul a fost semnat anul trecut. Lucrările s-au finalizat în proporţie de 85 de sută, iar un lucru bun este că s-au făcut şi ceva economii, de aproape 300.000 de euro, bani care vor putea fi folosiţi pentru alte reparaţii“, a precizat Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia.

image

Foştii elevi ai colegiului au descoperit astăzi, la recepţia parţială a lucrărilor, că sala de festivităţi nu mai are geamlâcul bătrân, dar a căpătat alte o sută de locuri, având în acest moment 300. Cantina, care se poate închiria pentru diverse ocazii, cu 2.000 de lei, este dotată cu echipament de ultimă generaţie, iar micuţa sală de protocol de lângă ea are un aer veneţian, graţie  finisajului italian „cadoro“.

image

„Clădirea are monumentalitate, ţinută. Militez să fie introdusă în lista monumentelor istorice, pentru că joacă un rol important în imaginea Craiovei“, a afirmat arhitecta Mariana Trif.

Urmează clădirea centrală

Colegiul Naţional Elena Cuza, deţine o suprafaţă construită de 9.000 mp şi unde învaţă 1794 de elevi, are pregătit un alt proiect, tot de aproape 2 milioane de euro, pentru reabilitarea corpului central al clădirii, a 20 de săli de clasă şi a terenului de sport.

„Evenimentul de astăzi îl consider un lucru de normalitate pentru învăţământul românesc. Este felul în care ar trebui să arate şcolile pentru educaţia copiilor. Trebuie să rebilităm şi corpul central al clădirii, să nu fim ceva de genul «îmbrăcaţi în trening, cu pantofi de patru milioane în picioare»“, a spus Mircea Năstase, directorul Colegiului Naţional Elena Cuza.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite