Colegiul Medicilor din Dolj: „Soluţia pentru Sănătate este ca statul să plătească asigurări şi pentru sugari, şi pentru şomeri. Dar să nu se fure”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Doctorul Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Dolj.
Craiova: Doctorul Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Dolj.

Conducerea Colegiului Medicilor din Dolj spune că Sănătatea din România şi-ar reveni dacă s-ar aplica un sistem prin care statul să plătească asigurările pentru persoanele fără venituri. O condiţie este, spune medicul, să nu se fure din aceşti bani.

Reporter: Cum se vedete Sănătatea în România de la Colegiul Medicilor?

Vicepreşedinte CMR Dolj: Nu merge sistemul sanitar, în mod hotărât. A mers tot timpul, până la Revoluţie. În lume sunt trei sisteme sanitare: sistemul total privatizat, care este numai în Statele Unite ale Americii. Aici s-a constatat că peste 50 de milioane de americani sunt în afara oricărei posibilităţi de a se trata, situaţie care se regăseşte şi la acest moment . Acest sistem este eficient doar pentru oamenii cu bani, este ca un fel de eutanasie pentru oamenii săraci. Al doliea sistem este cel pe care l-am avut noi şi pe care îl au în clipa asta englezii: totul la stat. În Anglia nu există sectorul particular, acesta reprezintă mai puţin de 10% din sistemul sanitar. Restul este de stat, iar englezii se pare că sunt foarte mulţumiţi de el.

Reporter: Ar putea fi aplicat şi în România?

Vicepreşedinte CMR Dolj: Pe acesta l-am avut şi noi, se baza pe colecta de la populaţie sub formă de impozit. Impozitul acela pe care îl plăteam pe vremuri, înainte de Revoluţie, care se reţinea din salariu şi care era progresiv; cu cât salariul era mai mare, cu atât şi impozitul creştea, pe motiv că acela care într-o societate câştigă mai mult, câştigă datorită şi pe seama acestei societăţi, şi deci îi este dator acestei societăţi. Al treilea sistem este sistemul german de asigurări, unde Casa de Asigurări de Sănătate este independentă. Cu diverse variante este aplicat şi în Franţa şi în alte ţări, dar nemţii sunt foarte mulţumiţi, sunt în top. Sistemul german s-a perfecţionat între timp şi a funcţionat non-stop, şi în timpul Primului Război Mondial, al Doilea Război Mondial şi după aceea. S-a demonstrat că este un sistem extraordinar de bun, cu o singură condiţie: ca întreaga clasă conducătoare să nu fure, o condiţie importantă, şi să fie aplicată exact aşa cum e în Germania.

"În România nu se recoltează bani atât cât trebuie"

Casa de Asigurări de Sănătate din Germania este independentă, în sistemul englez statul primeşte aceste sume, impozite, şi le împarte. Fiecare cetăţean din Germania, sugar şi pensionar, depune o sumă de 6% din venitul lui la Casa de Asigurări. În cazul sugarului, elevului, şomerului, statul depune suma respectivă. În cazul angajatului, plăteşte cei 6% şi salariatul, şi angajatorul. Pentru cei care nu plătesc, statul dă suma dublă, în locul şomerului şi în locul patronului. Nu există nimeni care să nu plătească efectiv sau prin intermediul statului. În Germania  nu există nicio etnie care să se sustragă asigurărilor. În România nu se recoltează bani atât cât trebuie pentru aceste asigurări, sunt categorii întregi de populaţie de la care nu se recoltează, pe motiv că nu au bani. Bine, nu au bani, dar atunci, dacă bagi o lege ca în Germania, fă-o ca în Germania, nu ca în România, pentru că atunci nu mai funcţionează sub nicio formă.

Reporter: Sunt speranţe ca acest domeniu să funcţioneze în România ca în Germania?

Vicepreşedinte CMR Dolj: Nu. Eu unul nu cred, după cum văd că merg lucrurie în România. În Germania, Casa de Asigurări de Sănătate este independentă, ea primeşte banii, ea dă banii. La noi, Casa dă banii la buget, şi de acolo i se dă cât crede statul. Tot aşa, în Germania medicul nu este plătit per capita, adică pentru fiecare pacient, ci pe serviciu medical. La noi, un medic este plătit mai mult cu cât are mai mulţi pacienţi. În Germania este exact invers, eşti depunctat, tocmai pentru că orice gest medical, de la luarea temperaturii până la operaţie pe creier medicul este codificat în puncte şi acestea se transformă în bani, salariu pentru doctor.  La noi, plata per capita nu este bună pentru că duce la superficialitate. Per serviciu ar însemna un număr foarte mic de bolnavi care pot fi foarte bine trataţi.

"În România, vorbim de furt şi de incompetenţă"

Dacă medicii români ar fi plătiţi exact ca în Germania, ar fi posturi multe în plus, ar rămâne toţi doctorii aici, plus că ar mai veni şi din altă parte. Dar cu condiţia să existe aceşti banii. Legea asigurărilor de sănătate în Germania este un manual de vreo 6.000 de pagini, legea asigurărilor de sănătate în România are vreo 28 de pagini. De la început a fost făcută aşa ca să se poată fura cât se poate. Pe de o parte, În România vorbim de furt şi pe de alta este o incompetenţă totală de la vârf.

Vicepreşedintele CMR Dolj a acordat astăzi un interviu în care a răspuns la întrebările puse AICI de cititorii craiova.adevarul.ro. Răspunsurile vor fi publicate în cursul aceste zile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite