Craiova: Cocioabe construite ilegal, doborâte de buldozere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a decis să demoleze locuinţele rromilor din zona Potelu. 34 de familii îşi ridicaseră abuziv bojdeucile pe un teren traversat de magistrala de apă care leagă cartierul Făcăi de Calea Bucureşti.

Jale mare în această dimineaţă printre romii care se instalaseră de câţiva ani în zona Potelu, din spatele Parcului Romanescu. Buldozerele primăriei au intrat în forţă în casele din chirpici pe care aceştia şi le ridicaseră fără autorizaţie. Irina Manolescu şi-a ieşit din minţi când şi-a văzut adăpostul prăbuşindu-se şi ţipa cât o ţineau puterile că o să-şi dea foc în faţa primăriei.

image

„După ce că avusărăm o coşmelie, o baracă, o demolară şi p-asta. S-aleasă prafu’ de noi. O să ne dăm foc că să scape cu totu’ de noi“, striga femeia. Furioasă că rămâne fără casă o tânără a pus mâna pe o cărămidă şi a aruncat-o spre geamurile cabinei buldozerului. Furia a plătit-o cu cătuşe. Pentru ca situaţia să fie ţinută sub control, autorităţile au apelat la jandarmi şi la poliţişti. O ambulanţă a rămas la faţa locului până la sfârşitul acţiunii, la fel şi un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

image

Bojdeuci pe conducta de apă

Construcţiile celor 34 de familii de rromi puneau în pericol siguranţa magistralei de apă, potrivit reprezentanţilor primăriei. „Era un risc de afectare a rezistenţei solului, existând posibilitatea fisurării conductei. De asemenea, în cazul unei avarii majore echipele Companiei de Apă s-ar fi văzut în imposibilitatea de a interveni“, precizează Alin Oprea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

„Aceste construcţii erau ridicate abuziv. Facem demersuri demult, practice azi finalizăm o acţiune începută acum doi ani. Era un focar pentru apa“, a declarat Gheorghe Daici, şeful Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul primăriei. Romii spun că ei nu sunt acolo de doi ani cum zic autorităţile, ci de mai bine de 9 ani.

image

„Multă vreme nu ne-a zis nimeni nimic. Şi stăm demult aicea“, zice Curte Oprică, tatăl a 9 copii.  În timp ce unii sunt decişi să rămână pe loc, alţii sunt dispuşi să ia în calcul varianta primăriei de a le da teren în zona Hanul Roşu.

Fiecare familie din cele rămase astăzi pe drumuri, după demolare, are cel puţin trei copii. Dacă unii primesc ajutor social, alţii îşi câştigă banii din fier şi gunoaie. „N-am social, n-am nimic. Mă duc după fiare şi gunoaie, strâng vreo 50 de kilograme şi vând. Iau două - trei sute, dar ce să ajungă la 9 suflete“, spune Curte Oprică (42 de ani), care cândva a lucrat ca măcelar şi apoi ca zilier la drumuri.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite