Psihoterapeut Claudia Petcu: „Rănile“ sufleteşti nu trebuie ascunse, ci tratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Petcu
Claudia Petcu

Specialistă în psihoterapie, Claudia Petcu vrea ca oamenii să înţeleagă că „rănile“ sufleteşti nu trebuie ascunse, ci tratate.

Marele său regret este că oamenii apelează la ajutorul medicilor abia atunci când realizează că au ajuns într-o situaţie-limită. Pe psihoterapeuţi îndeosebi îi evită cât pot de mult, având impresia că, dacă merg la un cabinet, să-şi deschidă sufletele, le este invadată intimitatea şi că, oricum, problemele lor sunt minore şi pot fi uşor făcute uitate.

„Nimic mai fals! Încă de la vârste fragede, sufletul nostru, la fel ca şi trupul, începe să se acopere de răni, mai mici sau mai mari, produse în general de interacţiunea cu cei din jur. Cu trecerea timpului, unele se videcă, dar altele rămân încrustate în suflet. De multe ori, încercăm să le acoperim cu minciuni, dar ele nu dispar şi, mai târziu, ajung să doară şi mai mult“, spune Claudia Petcu.

Specialistă în psihoterapie integrativă, a studiat nu doar psihologia, urmând şi cursurile Facultăţii de Teologie. A fost o experienţă în urma căreia spune că a învăţat o lecţie capitală:

„Viaţa te pune la tot felul de încercări. Ai două variante: să clachezi sau să mergi mai departe. A te dezvolta personal înseamnă să separi esenţialul de neesenţial şi să nu-ţi pierzi credinţa“.

„Singuri ne fabricăm motivele tulburărilor“

Claudia Petcu spune că, în psihoterapie, vindecarea stă în mâinile pacientului, căruia terapeutul nu face decât să-i ofere „instrumentele“ de care are nevoie, învăţându-l cum să le folosească eficient.

„Fie conştient, fie inconştient, ne fabricăm singuri motivele tulburărilor. Aşa cum singuri ne perturbăm, tot aşa avem capacitatea şi puterea de a acţiona pentru a atenua tulburările. Trebuie doar să ştim cum. Aici intervine rolul terapeutului, care te învaţă cum să procedezi“, încheie Claudia.


NĂSCUTĂ. 8 mai 1977, Craiova.
STUDII. Facultatea de Teologie, Craiova. Facultatea de Psihologie, Bucureşti. 
FAMILIE. Are un copil.

Ce trebuie să ştie cei care se gândesc să apeleze la psihoterapie?
În şedinţele de terapie înveţi să gândeşti şi să acţionezi pozitiv şi să porneşti pe calea schimbării de sine. Toate acestea îţi vor oferi un alt mod de viaţă, unul raţional, sănătos, vei deveni imperturbabil, fericit. Oamenii trebuie să îndrăznească să meargă la terapeut, dar şi să înţeleagă că nu există transformări peste noapte şi că răbdarea este un factor important.

Cum pot fi făcuţi oamenii să treacă peste reticenţa de a apela la ajutor de specialitate?
Am în plan organizarea unor workshop-uri adresate celor care doresc să înţeleagă importanţa acestor terapii. Oamenii au nevoie de ajutor şi trebuie, de fapt, îndrumaţi pentru a regăsi în ei resursele. Orice pas este important.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite