Craiova: Claudia Feraru îndulceşte „exilul“ românilor din Udine
0De patru ani, tânăra craioveancă este nelipsită din viaţa comunităţii de români din Udine, graţie torturilor personalizate pe care le pregăteşte la aniversările conaţionalilor.
Deşi s-a pregătit pentru o carieră de profesor de limba franceză, după absolvire, Claudia, asemeni multor tineri licenţiaţi care nu şi-au găsit loc în sistemul de învăţământ din România, a ales să emigreze, în căutarea unei vieţi mai bune.
„Începutul nu a fost deloc uşor. Am plecat din ţară cu multă teamă, dar cu suficientă determinare. Ajunsă în Italia, mi-am luat inima în dinţi, am învăţat repede limba, iar lucrul acesta m-a ajutat să-mi găsesc uşor un loc de muncă, să-mi iau o locuinţă şi rezidenţă“, povesteşte Claudia. Tânăra nu vrea să insiste pe momentele grele şi duce discuţia către punctul în care a realizat că poate câştiga bani frumoşi făcând ce îi place.
I-a impresionat şi pe italieni
„De mică am fost pasionată de gastronomie. Ore întregi o priveam pe mama gătind. Abia aşteptam să plece la serviciu, ca să transform bucătăria într-un adevărat laborator. Unele dintre «inovaţiile» mele ajungeau la gunoi, dar multe ieşeau surprinzător de bine. Mă atrăgeau prăjiturile dificil de realizat, mi se păreau adevărate provocări“, povesteşte Claudia. În anii petrecuţi în Italia, a devenit o adevărată cunoscătoare a bucătăriei tradiţionale, însă nici de data aceasta nu a rezistat să nu improvizeze.
Fire sociabilă, ambiţioasa craioveancă şi-a făcut mulţi prieteni printre italienii şi românii care locuiesc în liniştitul oraş situat în nordul muntos al Italiei. Talentul ei a făcut-o cunoscută şi uşor, uşor a început să creeze torturi inedite, care au devenit punctul culminant al petrecerilor.
„Nu mă apuc niciodată de lucru fără să stau de vorbă cu sărbătoritul, copil sau adult. Pun întrebări despre pasiuni, preferinţe, ca să îmi dau seama ce l-ar putea surprinde. Astfel, ştiu ce formă va avea tortul, ce cremă, cu ce va fi ornat şi, mai ales, care va fi elementul-surpriză“, spune Claudia.
Sărbătoriţii sunt sursă de inspiraţie
Tortul - stadion de fotbal, îmbrăcat în frişcă alb-albastră şi cu toţi jucătorii, fie ei şi din fondant, plasaţi în teren, l-a făcut să lăcrimeze pe un înfocat suporter al Universităţii Craiova, care ducea dorul echipei favorite. Şi tortul - cascadă, greu de cinci kilograme, a impresionat-o teribil pe Tina, o olteancă stabilită în Udine şi îndrăgostită de drumeţiile pe munte. Păpuşile cu rochii de blat, frişcă în culori vii şi trenă presărată cu steluţe argintii au făcut furori la aniversările colegelor de clasă ale Anei-Maria, de nouă ani, fiica talentatei craiovence. Până şi Marea Adriatică şi-a găsit loc în creaţiile dulci ale Claudiei. Torturile şi prăjiturile nu sunt singura pasiune a tinerei. Nu de puţine ori se relaxează realizând bijuterii-unicat din fimo, o pastă modelabilă, în diverse culori, care trebuie puse neapărat în cuptor, înainte de a deveni accesorii fermecătoare.
„Italiencele sunt mari iubitoare ale detaliului. Creaţiile mele sunt de multe ori ceea ce exigentele femei din Udine caută, iar lucrul acesta mă bucură nespus“, încheie cu satisfacţie Claudia Feraru.