Cum fabrică România doctori pentru America: "Plec fără să mă uit înapoi într-o ţară unde pot să trăiesc"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii admişi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova critică sistemul de sănătate din România. Viitorii doctori spun că sunt hotărâţi ca după absolvire să plece peste hotare.

Rezultatele examenului de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova s-au afişat aseară. Peste 400 de tineri dintre cei aproximativ 600 de înscrişi au aflat, în jurul orei 19.00, că au trecut de examen. În timp ce la Medicină Generală au fost doi concurenţi pe loc, la Medicină Dentară abia s-au ocupat locurile.

Citeşte şi:
Peste 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în primele şase luni din 2010

Profesorii spun că, în urmă cu zece ani, era o adevărată luptă la examen. “Prin 1990 erau câte 14 persoane pe un loc. Nici nu se compară cu situaţia de acum. De aceea scade calitatea învăţământului şi implicit a pregătirii medicilor”, este de părere prof.dr Corneliu Sabetay, profesor de Chirurgie Pediatrică la UMF Craiova. VEZI AICI povestea unei tinere de 10 care scapă de România fugind în Danemarca

image

Cei care vor îmbrăca halatul alb spun însă că sunt hotărâţi ca, la terminarea facultăţii, să plece în străinătate, pentru condiţii de muncă mai bune şi pentru un salariu atractiv.

Află de AICI câţi candidaţi s-au înscris pe locurile de la UMF Craiova:

"Învăţăm pe brânci şi ne trezim doctori întreţinuţi de părinţi. E prea de tot"

Raul: " Nu se poate ca un medic să primească 600 de lei pe lună."

image

Raul Filip Mureşan, de 19 ani (foto sus), era aseară în culmea fericirii, după ce a aflat că este student la Medicină Generală. Raul vorbeşte însă despre planurile sale de viitor, care nu au vreo legătură cu România. "M-am orientat către America, unde situaţia este net mai bună. Plec fără să mă uit înapoi într-o ţară unde pot să trăiesc. Aici sistemul funcţionează prost, avem bolnavi care plătesc asigurările, dau bani pe medicamente în spitalele de stat, plus atenţiile pentru medici. Nu-i condamn pe doctori. Dacă salariile sunt mici, din ce să trăiască? Nu se poate ca un medic să primească 600 de lei pe lună. Suntem cu cinci secole în urmă, faţă de Uniunea Europeană", a afirmat Raul.

Andra Mătuşa (foto stânga jos): "Nu ni se asigură condiţii de muncă"

image

Şi Andra Mătuşa, de 18 ani (foto stânga sus), care a ocupat unul dintre locurile de la Farmacie, este hotărâtă să îşi construiască o carieră în străinătate. "O să plec în Italia, unde sper să mă realizez. Aici nu am motive să stau. Suntem plătiţi destul de slab şi nu ni se asigură condiţii de muncă. Ce m-ar reţine?", se întreabă tânăra.

image

Colega sa, Ştefania Vulcăneasa, de 19 ani (foto sus), o susţine: "Eu o să merg în Spania. Nici prin gând nu-mi trece să stau în România. Nu văd rostul: nu e normal să înveţi de brânci, să munceşti întruna şi să nu fii motivat financiar", explică Ştefania.
Profesorii sunt îngrijoraţi de această situaţie. “Este normal ca un doctor să fie atras de condiţiile din străinătate, pentru că este o diferenţă enormă de salarizare, faţă de România. Aici se discută să se taie şi sporul de doctorat. În plus, în alte ţări specialiştii nu duc lipsă de material sanitare ca să profeseze”, precizat prof.dr. Corneliu Sabetay, cadru didactic la UMF Craiova şi şeful Secţiei de Chirurgie Pediatrică la Spitalul Judeţean de Urgenţă.


Cât ne costă pregătirea unui medic


Calculele specialiştilor arată că statul plăteşte aproximativ 2.000 de euro pentru un an de studenţie la Medicină. Numai pentru un an de rezidenţiat se cheltuie 4.000 de euro, suma reprezentând alocaţia bugetară pentru pregătirea ştiinţifică. Suma la care se ridică instruirea unui doctor ajunge la 30.000 de euro.

Află de AICI cu ce probleme se confruntă sistemul de sănătate din România:

Doctorii de la Urgenţă nu au calmante şi seringi ca să trateze bolnavii

Bebeluşii din Oltenia sunt sufocaţi pe patul de spital. Specialiştii spun că sunt în pericol să se infecteze

Citeşte AICI cum reuşesc medicii să supravieţuiască în România:

"Îmi e ruşine că trebuie să închid ochii, când bolnavul îmi bagă şpaga în buzunar "

"Nu ne mai judecaţi dacă moare un om în spital, că nu îl ucidem noi!"

Află de AICI povestea unui bolnav care a fost pus să-şi cumpere lama de bisturiu:

"Nu am avut bani să iau tot ce trebuie, pentru operaţie"

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite