Craiova: Chef mare la Segarcea în cinstea Sfântului Trifon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dansatorii Ansamblului Maria Tănase au încins hora în Segarcea
Dansatorii Ansamblului Maria Tănase au încins hora în Segarcea

Viticultorii şi-au botezat viile pentru a avea o recoltă bogată. Mândri de viile şi vinurile lor, bărbaţii au adus rodul strugurilor în expoziţie lângă obiectele care îi ajută la muncă în vie.

În cinstea Sfântului Trifon, protectorul viilor şi al viticultorilor care duc faima oraşului Segarcea prin ţară şi peste graniţele ei, se încinseră hore şi sârbe la drumul mare, cu solişti veniţi de la Craiova, Petrică Mâţu Stoian,Constantin Enceanu şi Ansamblul Maria Tănase. Trifonul se sărbătoreşte la Segarcea de zeci de ani. Aici oamenii şi-au moştenit tradiţiile şi plaiurile cu vii din bătrâni, iar fiecare le valorifică aşa cum se pricepe mai bine. Fane Niculeţ zis Murătoare se laudă cu un Sauvignon de pomină, dar şi cu alte varietăţi, toate bune şi apreciate, ca şazla, crâmposie, Muscat Otonel. “Cu asta ieşim în faţa. Aceasta este identitatea segărcenilor, viţa-de-vie, oamenii au un cult pentru ea”, spune bărbatul. Asemenea lui sunt şi Aurel Bălan, Marin Nicolae, Dîgă Bălan, producători dibaci cu nas fin la vinul bun.



Voia bună cu vinişor se ţine

Bucuros că a mai apucat încă o petrecere de Trifon şi îşi mai poate vedea via stropită cu aghiasmă şi binecuvântată de preot, Marin Niculeţ s-a alăturat astăzi sutelor de bărbaţi cu chef de viaţă şi de muncă. “Bine că s-a reînviat obiceiul că se ca dusese. Îmi place şi muzica şi să îi privesc pe flăcăii care fac paradă cu caii, chiar dacă nu mai au ei înciorecaţii de pe vremea gostatului”, zise bătrânul, care ţinu să ne recomande şi o combinaţie care-ţi lasă gura apă între Sauvignonul segărcean şi o “fasole cu şuncă aruncată aşa în scârbă, cu saţ”. Potrivit tradiţiei femeile nu au voie să intre azi în vii şi să ia parte la slujbă, unii zicând că-s păguboase, alţii că ele au tot anul, iar bărbaţii doar ziua asta şi orgoliul că o iau înainte când merg la biserică.

Apa mare dă sănătate viei, dar mai sunt şi alte semne

Liviu Spanache, deşi constructor de meserie, este un viticultor împătimit. De altfel are acasă o întreagă colecţie de obiecte, printre care un Vermorel original, din 1953 din Franţa, un cric de lemn din 1840. Spanache ştie de la bunicul său că după slujba din vie se culeg câteva joarde şi se pun în apă, iar după cum vor înfrunzi aşa va fi şi producţia anului. Vin s-a tot făcut şi în 2009, cam 700 de tone per total. A fost şi soare şi căldură, nici urmă de boală, semn că cerul iubeşte viilei Segarcei. Asta îţi spune orice segărcean.

Segarcea are 570 de hectare de viţă-de-vie nobilă în proprietate privată şi 200 de hectare la Domeniile Coroanei. Din cei 8.570 de locuitori, 4.000 muncesc la vii. Vinurile albe, gen Sauvignon, Fetească şi Riesling se vând cu 5 lei, iar vinurile roşii Merlot şi Cabernet costă 7 lei litrul. 

Trifon
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite