Cercetătorii craioveni au trecut de la eprubetă la computer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În centrul de cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie a fost adusă aparatură în valoare de 400.000 de euro.

De câteva luni, tinerii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova fac practică în Laboratorul de Genetică Moleculară, dotat cu aparatură de peste 400.000 de euro. Profesorii de la UMF spun că sistemul computerizat achiziţionat îi ajută să facă cercetare de calitate şi să detecteze cu precizie şi rapiditate viruşii cu care sunt infectaţi bolnavii.


De la eprubetă la computer

image


Dacă până anul trecut, specialiştii de la UMF făceau cercetare verificând probele manual, acum beneficiază de sistem computerizat. „Cu un astfel de aparat noi putem spune dacă este prezent agentul infecţios, cât este de prezent şi care este răspunsul organismului la acţiunea lui. Aceste rezultate, având în vedere puterea de rezoluţie, au o capacitate de diagnostic mult mai mare decât tehnicile clasice, dau precizie“, a declarat Mihai Ioana, medic specialist în genetică medicală.


Frigider de 10.000 de euro

image


Un alt aparat vine în ajutorul femeilor însărcinate, pentru că el arată riscul ca un făt să fie născut cu anumite malformaţii. „Este un test genetic“, a precizat specialistul. Una dintre cele mai importante achiziţii este frigiderul care asigură o temperatură de  -80 de grade Celsius. „Are 24 de rafturi şi cuprinde 12.000 de probe de biopsii, sânge, de la pacienţi cu cancer colorectal, de pancreas sau gastric. Aceste probe se menţin pentru o perioadă nedeterminată.  A costat 10.000 de euro“, a declarat Adrian Săftoiu, rectorul UMF Craiova.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite