Craiova: Cei mai deştepţi ţigani din Oltenia se luptă astăzi cu olimpicii din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Daniel Dumitru (foto dreapta) şi Denis Bălteanu (foto stânga) mai au câteva ore până la examen.
Craiova: Daniel Dumitru (foto dreapta) şi Denis Bălteanu (foto stânga) mai au câteva ore până la examen.

Un grup de elevi rromi craioveni participă astăzi la olimpiada naţională la romani, limba, literatura, istoria şi tradiţiile ţiganilor. Concursul are loc la Slatina şi se desfăşoară timp de două zile. 

Începând cu ora 15.00, 11 elevi rromi vor susţine prima probă a olimpiadei la limba şi literatura romani. Copiii nu sunt la prima experienţă de acest gen.


„Istoria mi-a intrat la suflet“


Daniel Dumitru (14 ani) studiază la Şcoala Nr. 13 din Craiova. Băiatul, care locuieşte în Faţa Luncii, recunoaşte că de mic i-a plăcut să citească şi că în fiecare seară, înainte de a adormi, răsfoieşte câteva pagini de istorie şi beletristică. „Istoria mi-a intrat la suflet de când tata îmi povestea despre daci, luptele pe care le duceau şi strategiile pe care le adoptau în bătălii. Mă captiva“, îşi aminteşte copilul. Când s-a dus la şcoală, a fost atras şi de matematică. „Nu este grea. Dacă ţi se explică aşa cum trebuie, nu ai cum să nu o înţelegi“, adaugă băiatul. Profesorii l-au remarcat prin clasa a cincea, când au văzut în Daniel un elev conştiincios, cu multe aşteptări de la viaţă. „Se străduieşte să ducă la îndeplinire toate sarcinile. Nu lipseşte de la ore decât dacă este bolnav. După ce predau, de fiecare dată vine la catedră să îmi ceară lămuriri“, explică Mihai Radu, profesor de romani la Şcoala Nr. 13.


„Am recapitulat toate lecţiile“


Daniel s-a înscris săptămâna trecută la faza judeţeană a concursului. A fost punctat cu 9.75. Timp de o săptămână, s-a pregătit zi-noapte, pentru evenimentul care va debuta mâine. „Nu îmi fac probleme, pentru că am recapitulat toate lecţiile. Nici emoţii prea mari nu am“, ne-a mărturisit olimpicul de etnie romă.

„Să pună mâna pe carte, că nu strică“


Profesorul care i-a pregătit pe olimpici are mare încredere în şansele lor de reuşită. „Mulţi dintre ei sunt familiarizaţi cu astfel de competiţii. Ca să faci performanţă, contează să fii atent la ore, dar în principal lectură suplimentară. Asta spun în fiecare zi: să pună mâna pe carte, că nu strică“, a declarat Mihai Radu, profesor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite