Craiova: Ce facem în cazul unui accident nuclear?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Tudor Ciuhodaru, din cadrul Spitalului de Urgenţă “Sf.Ioan” din Iaşi, spune ce ar trebui să facem în caz de accident nuclear.

Medicul Ciuhodaru spune că esenţial este păstrarea unui comportament calm şi respectarea strictă a măsurilor măsurilor indicate, "adică alarma la dezastre, constând în cinci sunete, impulsuri, cu zece secunde pauză între ele, prin sirene, clopote de biserici si informare media urmată de date suplimentare privind regulile de comportare, modul de realizare a măsurilor de protecţie, durata de acţiune a norului toxic şi alte măsuri ce trebuie aplicate după trecerea pericolului. Lăsaţi libere liniile telefonice de urgenţă!", este îndemnul medicului.

"Nu intraţi în casă cu îmbrăcămintea contaminată!"

Acesta precizează că următorul pas este adăpostirea într-o locuinţă şi chiar la subsol, pentru a reduce expunerea la radiaţii de cinci ori. "Nu intraţi în locuinţe cu îmbrăcămintea contaminată! Executaţi decontaminarea personală a îmbrăcămintei şi încălţămintei cu apă curentă, depozitare în saci de plastic, mijloace improvizate de protecţie pentru aparatul respirator şi pentru întreg corpul: măştile contra gazelor şi costumele de protecţie speciale sau un echipament de protecţie de tipul salopetă, căciulă, mănuşi, bocanci", a adăugat doctorul Ciuhodaru.

"Închideţi apa, gazul, aparatele electrice"

Acesta ne recomandă să nu intrăm în locuinţe cu îmbrăcămintea contaminată, să încercăm să evităm ieşirile sau, dacă facem acest lucru, să ne protejăm cu măşti contra gazelor, costume de protecţie speciale sau chiar un echipamente cum ar fi salopetă, căciulă, mănuşi şi cizme. "Mijloacele improvizate nu oferă protectie în atmosfera contaminată mai mult de 3 – 7 minute, aşa că limitaţi la maximum deplasările în afara locurilor de adăpostire, iar dacă o faceţi, îmbrăcaţi mijloacele de protecţie. Închideţi apa, gazul, aparatele electrice şi sursele de foc, consumaţi alimentele şi apa doar din surse protejate şi avizate!", a subliniat Tudor Ciuhodaru. Acesta a spus că asigurarea asistenţei medicale de urgenţă se face doar în spital.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite