Situaţie dubioasă, în Oltenia, după ce mai multe familii au scos la iveală o reţea de cămătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe persoane din localităţile învecinate oraşului Calafat-judeţul Dolj au depus plângeri la poliţie şi Parchetul de pe lângă Tribunalul din Calafat, după ce un clan de cămătari i-a ameninţat cu moartea.

Emil Buică (49 de ani), Gruia Pătru (59 de ani), ambii din localitatea Ciupercenii Noi, şi Alin Mitoi, din satul Basarab, sunt doar câţiva dintre oltenii speriaţi de o familie vestită în Calafat pentru cămătărie: Sultana. Oamenii spun cum Constantin Sultana şi unul dintre fiii acestuia, Oprică-Titu Sultana, i-au împrumutat cu sume care variază între 1.000-5.000 de euro, la care au pus dobânzi lunare de 40%.

"Îmi spun «să nu ciripesc» ceva, că voi muri"

Reporterii Adevărul de Seară Craiova au stat de vorbă cu şapte dintre persoanele care au luat bani cu camătă şi care s-au trezit terorizaţi, spun ei, de familia Sultana. Speriaţi, doljenii au ajuns la oamenii legii ca să depună plângeri. Pe numele celor doi membri din familia Sultana au început cercetările, care s-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale. Victimele spun însă că trăiesc cu teama că vor fi ucişi, pentru că zilnic sunt ameninţaţi cu moartea: "Îmi spun că, dacă nu-mi ţin clanţa, îmi iau glanda şi mie şi copiilor. Primesc telefoane la miez de noapte, în care mi se zice că voi muri, dacă «ciripesc» ceva", ne-a spus Emil Buică, unul dintre oltenii care au împrumutat 1.000 de euro de la Constantin Sultana şi care s-a ales cu o locuinţă luată "cu forţa. M-au obligat să semnez un document de vânzare-cumpărare pentru casa care acum costă 25.000 de euro", ne-a mărturisit bărbatul.

Înconjurat şi ameninţat în propria curte

Şi Pătru Gruia (59 de ani) spune că nu mai poate închide un ochi, după ce a luat cu împrumut 1.000 de euro, de la aceeaşi familie. "Le-am dat înapoi 4.000 de lei şi le-am zis că le înapoiez restul cât pot de repede. Dar, într-o zi, au venit vreo şase inşi în curtea mea şi m-au înconjurat, după care unu' s-a dus la maşina fiului meu. Mi-au ordonat să le dau cheile că, dacă nu ascult, îmi bagă băiatul în portbagaj şi îl fac bucăţi", ne-a spus bărbatul. Alexandru Mitoi, un oltean din localitatea Basarab - Dolj, vorbeşte despre modul în care familia Sultana îşi recuperează sumele împrumutate plus dobânzile uriaşe: "Au venit în ogradă unii mari, împreună cu Sultana Constantin, şi mi-au zis că îmi iau tractorul, pentru vreo 200 euro cât îmi dăduseră şi pe care îi înapoiasem. M-au ameninţat tot timpul", ne-a spus acesta.

Sinucidere umbrită de suspiciuni

Anul trecut, un bărbat din Calafat, pompier de meserie, şi-a pus capăt zilelor. Cunoscuţii spun că pompierul ar fi recurs la acest gest din cauza ameninţărilor din partea lui Constantin Sultana, care i-ar fi împrumutat 4.000 de euro şi care, după câteva luni, i-ar fi luat apartamentul şi ar fi intenţionat să-i ia şi casa în care pompierul locuia împreună cu familia.

Toţi cei trei olteni au depus plângeri la Poliţie şi Parchet împotriva lui Constantin Sultana şi a lui Oprică Titu Sultana. Pe numele acestora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale.

Citeşte întreaga poveste a lui Emil Buică, unul dintre bărbaţii terorizaţi de clanul Sultana, mâine, în .

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite