Craiova: Câteva zeci de morţi au sărăcit Casa de Pensii Dolj cu 100.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O funcţionară de la Casa Judeţeană de Pensii Dolj a descoperit reţeta de a face bani fără prea multe bătăi de cap: de pe urma morţilor.

Felicia Stancu, de 48 de ani, angajată de 20 de ani a instituţiei, este suspectată că a făcut o fraudă de peste 100.000 de lei dând de două ori ajutoare de înmormântare pentru aceleaşi persoane decedate. Angajata îmbogăţită peste noapte din banii statului este aceeaşi care a lăsat fără pensie o bătrână octogenară din comuna doljeană Celaru, „omorând-o” din greşeală în acte. În timp ce lucra de zor să măsluiască dosare de ajutor, Stancu a tastat greşit codul numeric personal al Anei Badea, declarând-o decedată. Bătrâna nu şi-a primit pensia luni întregi, timp în care a trăit doar din cele câterva sute de lei pe care le câştiga pentru că tămâia mormintele sătenilor. Într-un final, la insistenţele presei, Ana Badea a fost „reînviată” în acte şi şi-a văzut toţi banii înapoi.

Camera de Conturi nu a găsit nimic în 2008

Funcţionara a fost descoperită în urmă cu mai bine de o lună, în urma unui control al Curţii de Conturi la Casa Judeţeană de Pensii, care a vizat acordarea ajutoarelor de înmormântare. Pentru că au fost găsite câteva nereguli, comise de aceeaşi persoană, lucrătorii Casei de Pensii au extins verificările până în urmă cu trei ani. Au descoperit astfel că Felicia Stancu, de 48 de ani, angajată a instituţiei de aproape 20 de ani, a acordat ajutoare necuvenite de peste 100.000 de lei în 64 de astfel de cazuri. „Reţeta” era simplă: după ce oamenii veneau şi ridicau ajutoarele, Felicia Stancu întocmea alt dosar, având la bază acelaşi certificat de deces dar alte acte pentru beneficiar, doar pe baza unui document prin care respectiva persoană declara că este cea care s-a ocupat de înmormântare. „Nu s-a gândit nimeni că cineva ar putea face asta cu ajutoarele de înmormântare. Noi am avut şi un control al Camerei de Conturi în 2008 şi nu a fost găsită nicio neregulă”, a spus Daniel Baciu (foto), directorul CJP Dolj.



„Ea spune că e nevinovată, că nu a făcut decât nişte greşeli şi că a făcut totul singură, că nu mai e nimeni implicat, deşi eu sunt convins că vor fi şi alte persoane”, a mai spus directorul Casei de Pensii.

Stancu e de negăsit

După descoperirea fraudei, conducerea CJP Dolj susţine că a sesizat organele de cercetare penală. Procurorii spun însă că cercetarea a început în urmă cu doar câteva zile de la o scrisoare anonimă care reclama toate aceste nereguli. „La noi a fost depusă o reclamaţie în urmă cu câteva zile însă sub protecţia anonimatului. Stancu Felicia este acuzată că a acordat de două ori ajutorul de deces la 50 de persoane. Noi vom înainta cererea la Investigarea Fraudelor. Angajata Casei de Pensii este acuzată de abuz în serviciu", a spus Greta Chiurtu, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor spun că sesizarea a venit direct de la conducerea Casei de Pensii. “Sesizarea ne-a făcut făcută când aveam o altă lucrare la Casa de Pensii”,a spus comisar Leonard Băndoi, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor.
De la izbucnirea scandalului, angajata a primit mustrare scrisă şi a fost mutată disciplinar la un alt birou. Marţi însă, Felicia Stancu nu a mai venit la serviciu şi, potrivit conducerii CJP, nici nu şi-a luat concediu. Surse din cadrul Casei de Pensii susţin că aceasta ar fi pus la loc aproape toţi banii furaţi, vânzând apartamentul în care locuia. Daniel Baciu a declarat însă că, în urma controlului, au fost emise decizii de debit pe numele persoanelor care au încasat bani în mod ilegal. Miraculos, aproape toţi banii au fost restituiţi săptămâna trecută, susţine conducerea CJP Dolj.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite