Craiova: Cât te costă să naşti într-un spital de stat din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Gravidele plătesc bani grei să stea internate o săptămână.
Craiova: Gravidele plătesc bani grei să stea internate o săptămână.

O salariată care pompează bani grei în sistemul de sănătate plăteşte, pentru a naşte într-un unitate medicală de stat, între 2.000 - 3.000 de lei. Începând de la medicamente, mâncare şi şpagă, o femeie gravidă trebuie să ştie că în spital nimic nu e gratis.

CITIŢI ŞI:

Gravidele vorbesc la mobil în sala de naşteri

Gravidele spun că, într-un instituţie din Oltenia, trebuie să aibă în geantă nu mai putin de 2.000 de lei, dacă vor să fie îngrijite ca la carte. Am făcut traseul cheltuielilor într-un spital care supravieţuieşte din banii contribuabililor la fondul de sănătate împreună cu Lili Gomotârceanu, o olteancă în vârstă de 32 de ani, însărcinată în luna a opta, pe care am găsit-o într-o maternitate din Craiova.

Primii bani îi dăm portarului

Potrivit acesteia, primul taxator al spitalului este portarul, care nu refuză niciodată „o mică atenţie”, oricât de mică ar fi ea, şi care de regulă este de 5 lei. Astfel, paznicul îţi va permite să parchezi maşina în curtea unităţii, spaţiu destinat - teoretic - doar staţionării autovehiculelor, proprietatea cadrelor medicale, sau deplasării persoanelor în stare gravă, care au nevoie de tratament în regim de urgenţă.

Liftiera, plătită cu 5 lei

Al doliea „încasator” este liftiera. Dacă angajata este cumsecade, spun bolnavii, nu se percepe vreo taxă, lucru care se întâmplă foarte rar. În cazul în care liftiera este croită să câştige bani de pe spatele oamenilor, preţul variază între 1 – 5 lei. Şi  nici măcar nu ai beneficiat de vreun serviciu medical... O dată ajuns la medic, pentru consultaţie, trebuie să-ţi faci intrarea fie prin pile (însemnând o rudă sau cunoştinţă care lucrează în spital), fie cu un dar, reprezentând un buchet de flori, sau o pungă de cafea, o ciocolată etc. Abia acum urmează greul. Dacă este nevoie de internare, trebuie să te aprovizionezi cu toate cele trebuincioase, începând de la săpun, pijama, lenjerie, pastă şi periuţă de dinţi, pentru care trebuie să scoţi din buzunar până la 150 de lei. Dacă vrei să reduci din cheltuieli, îţi poţi aduce echipamentul de acasă.

Între 5-10 lei , o injecţie

Din acest moment, costurile diferă în funcţie de secţia unde vei fi spitalizat şi de afecţiunile de care suferi. La Secţia de Obsetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean din Craiova este nevoie de sume destul de mari. Aici îţi cumperi absolut tot, începând de la mâncare până la pansamente. Lili Gomotârceanu a stat o săptămână în spital. În fiecare zi a cheltuit nu mai puţin de 100 de lei. „Am luat din farmacii vitamine, ace, feşe, perfuzii, leucoplast şi diverse calmante, plus mâncare. În spital primeşti doar ciorbă simplă, apă lungă să-ţi ajungă. Mai merg la un local de autoservire şi comand câte-o porţie de piure cu chiftele sau ciorbă de perişoare, orez cu şniţel etc. Trebuie să ne hrănim bine, că suntem însărcinate şi avem nevoie de energie. În cinci zile am epuizat toată rezerva de bani, de 500 de lei”, mărturiseşte femeia. În ceea ce priveşte şpaga, situaţia nu e deloc uşoară. Pentru o injecţie plăteşti între 5-10 lei, după cum informează bolnavii. Nu ai aceşti bani, suporţi consecinţele. „Dacă îţi creşte temperatura şi vine o asistentă să îţi facă injecţie, îţi înnegreşte tot fundul, în cazul în care nu îi răsplăteşti serviciile. Mie aşa mi s-a întâmplat. Am avut dureri groaznice, după câteva înţepături de-astea. M-am lecuit“, spune Patricia Tomiuc (22 de ani). Am calculat cât am cheltuit pentru şapte zile de internare şi am ajuns în jurul sumei de 1.000 lei. Fără operaţie.


Află mâine la cât ajunge şpaga dată medicilor din Oltenia, care ajută femeile să nască, din .

Craiova


Pentru a beneficia de gratuitate în spitalele de stat din România, un angajat plăteşte lunar 5,5% din salariul de bază, iar angajatorul 5,2% din fondul de salarii. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aceste persoane nu ar trebui să dea niciun leu pentru pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnavire sau de la data accidentului şi până la vindecare.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite