Craiova: Casele vechi ale Craiovei, lăsate în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriaşii spun că nu au bani să le reabiliteze, aşa că s-au obişnuit să stea în mizerie.

Pe strada Matei Basarab din Craiova sunt trei imobile care strică aspectul oraşului şi în care de ani buni nimeni nu a investit un leu pentru reabilitare. Unele sunt chiar în pericol de prăbuşire, dar asta nu împiedică trei familii să trăiască acolo de ani buni. Oamenii spun că nu sunt de vină ei că imobilele sunt într-o stare avansată de degradare. „Abia am făcut rost să cumpăr camera în care stau. De unde bani să o mai şi reabilitez? Este adevărat că totul stă să cadă, dar decât să locuim sub cerul liber, mai bine stăm aici. E o casă veche şi, pe deasupra, monument istoric“, a spus Ion Marcu, de 55 de ani.
Ion Petre, directorul Regiei Autonome a Domeniului Public şi Fondului Locativ  Craiova spune că majoritatea familiilor de pe strada Madona Dudu şi Matei Basrab au cumpărat imobilele în care locuiesc.

“Să vină cei de la Salubritate, că pentru asta sunt plătiţi”

„Este adevărat că aceste case nu arată tocmai bine, parcă sunt după un cutremur. Cert este că ei le pot reabilita chiar dacă sunt monumente istorice numai să nu strice aspectul clădirii“,a  declarat Ion Petre.
Pe strada Matei Basarab, la numărul 8, un imobil monument istoric a fost lăsat în paragină, iar acum oamenii din zonă l-au transformat în groapă de gunoi. Locatarii nu par deranjaţi de miros şi mizerie. „ Doar nu am aruncat eu tot gunoiul ăla acolo! Este de mult, nu o să fac eu curat, să vină cei de la Salubritate, că pentru asta sunt plătiţi“, a spus locatarul de pe strada Matei Basarab, numărul 10. 
Rromii din centrul oraşului mai spun că au mers la primărie pentru a cere o locuinţă, dar nu îndeplinesc condiţiile cerute de lege. „Am 76 de ani şi o pensie mică. Locuiesc aici de mai bine de 30 de ani, pentru că altă posibilitate nu am, iar locuinţă socială nu pot primi, pentru că nu îndeplinesc condiţiile. Am cumpărat două camere aici, pe strada Madona Dudu, şi nu mă gândesc să plec în altă parte. Este adevărat că este multă mizerie, iar casele stau să cadă“, a spus Marian Matei.      
Majoritatea imobilelor din centrul oraşului au fost revendicate de foştii proprietari, dar până acum nimeni nu a reuşit să îi scoată pe rromi din casele în care stau cu chirie de ani buni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite