Craiova: Cărţile de muncă vor deveni obiecte de decor la olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare angajat îşi va primi cartea de muncă şi o va păstra acasă
Fiecare angajat îşi va primi cartea de muncă şi o va păstra acasă

Din 2011, cărţile de muncă nu vor mai fi păstrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar angajatorii nu vor mai opera în acest document.

Carnetul de muncă, act esenţial pentru orice angajat care vrea să îşi dovedească vechimea în muncă sau să obţină un credit de la bancă, va deveni istorie. De la 1 ianuarie 2011, angajatorii nu vor mai opera niciun fel de modificări în cartea de muncă, documentele urmând să fie predate de Inspectoratul Teritorial de Muncă angajatorilor din judeţ în termen de şase luni, prin proces-verbal, cu datele înscrise la zi. Ulterior, carnetele vor fi date fiecărui angajat în parte. „Carnetul de muncă va fi în continuare o probă prin care poţi dovedi vechimea în muncă, însă vechimea va fi înregistrată numai până la 31 decembrie 2010. Începând cu această dată, va fi gestionată electronic prin programul ReviSal”, a spus Tiberius Mohora, şeful ITM Dolj. Cei care vor avea nevoie de adeverinţe care să le ateste vechimea, le vor putea lua de la angajator, de la ITM sau de la Casa de Pensii.

Deciziile şi statele de plată nu se mai depun la ITM

În cazul societăţilor care păstrează în prezent carnete de muncă ale angajaţilor, acestea sunt obligate mai întâi să le certifice şi să le contrasemneze la ITM până pe 31 martie 2011 şi abia apoi să le dea angajaţilor. Potrivit inspectorilor de muncă, legislaţia va aduce şi alte modificări în raporturile dintre patroni şi lucrători. „Pentru eliminarea birocraţiei, societăţile nu vor mai fi obligate, începând din 31 ianuarie 2011, să aducă la noi actele adiţionale la contractele individuale de muncă şi nici statele de plată sau deciziile, prin aceste măsuri urmârindu-se eliminarea birocraţiei. Scopul noilor prevederi este să transforme legislaţia într-una flexibilă”, a mai spus Mohora.Lucrătorii ITM scapă, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, şi de sarcina de a controla şi executa silit persoanele sau societăţile care înregistrează debite. Până la sfârşitul lunii iunie a anului viitor, datornicii vor fi preluaţi de Fisc, cel care va avea grijă să recupereze sumele restante.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite