„Când fumez, e ca şi cum mi-aş da bretonul de pe frunte. E un tic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiovenii vor sărbători mâine "Ziua Naţională fără tutun".  În perioada 19-30 noiembrie, autorităţile din sănătatea doljeană vor demara o campanie de informare despre efectele nocive ale ţigărilor.

Campania, care se derulează sub sloganul „Fără tutun, pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă”, are ca scot conştientizarea oltenilor cu privire efectele pe care nicotina o are asupra sănătăţii. 

Induce dependenţa fizică şi psihică

În această perioadă, medicii de familie vor vorbi cu pacienţii despre acest subiect, în timp ce profesorii vor discuta cu elevii pe tema fumatului. “Simplul sfat de a renunţa la ţigări nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într- un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei”, declară specialiştii în terapia tabagismului, din cadrul Ministerului Sănătăţii.

"Mi-a intrat în sânge"

Ramona Stancu este profesoară la o şcoală din Craiova. Tânăra, care predă limba română de doi ani, povesteşte cum a început să fumeze şi ce greu îi este să renunţe la acest viciu. „M-am apucat din plictiseală, că nu aveam serviciu, eram fără ocupaţie. Şi-aşa m-am pus să trag din ţigară, iar acum mi-a intrat în sânge, ca un tic. E ca şi cum îţi vine să-ţi dai bretonul de pe frunte, nici nu te mai gândeşti la ce faci”, ne-a explicat tânăra, care recunoaşte că, în fiecare lună, cheltuie pentru această "patimă" aproape aproape 150 de lei. „Am salariul mic, de 600 de lei, şi chiar m-am gândit să mă las, dar acum nu pot. Nici nu ştiu dacă vreau. Deocamdată mă simt bine”, mărturiseşte tânăra profesoară.

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a urmări VIDEO cu mărturisiri ale mai multor olteni dependenţi de tutun.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite