Craiova: Bursiere în universităţile Europei, fără perspective în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci studente şi masterande ale Facultăţii de Litere din Craiova mărturisesc că programul Erasmus le-a schimbat viaţa. Deşi a trecut aproape un an de la revenirea de pe bancile şcolilor superioare din Germania şi din Franţa, tinerele sunt cu gândul tot acolo.

Loredana Popescu, Iulia Călinescu, Gabriela Irimia, Cristina Popescu şi Loredana Mateescu se numără printre sudenţii norocoşi ai Universităţii din Craiova, pentru că, spun ele, au avut şansa să dea peste profesori care le-au îndemnat să acceseze bursele Erasmus. Însă, studenţie cu adevărat au întâlnit în universităţile unde timp de un an au făcut altfel de şcoală, una în care studentul şi dascălul se respectă reciproc, unde cursurile ţin pasul cu prezentul şi presupun dialog.  Loredana Popescu, Iulia Călinescu şi Gabriela Irimia au studiat în Germania, la Universităţile Bochum şi Bielefeld, primele două ca studente la „Litere“, în Craiova, iar Gabriela ca masterandă aici.

"A fost o experienţă unică"

„Aveam tot ce şi-ar putea dori un student. Un fond impresionant de carte în bibliotecă, unde erau chiar titluri în limba română pe care aici nu le găsim, internet peste tot.  Profesorii nu ezitau să îţi răspundă la e-mail-uri“, povesteşte tânăra. De singurătate s-a salvat întâlnindu-se cu colega ei Iulia, care a studiat la Bielefeld. „A fost o experienţă unică. Nu cred la noi să existe aşa ceva. Am trăit în realitate ce înseamnă într-adevăr interculturalitate“, îşi aminteşte ea. Gabriela a pornit cu stângul în Germania. Cazată într-un cămin nerenovat, fără izbândă în încercarea de a-şi schimba camera, a învăţat repede să se adapteze. „M-am obişnuit până la urmă, pentru că ce mă interesa pe mine funcţiona peste aşteptări. Acolo se face carte, iar să fii student este un lucru important“, precizează Gabriela. Părere împărtăşită şi de Cristina Popescu şi Loredana Mateescu, care au petrecut anul universitar 2009 – 2010 în Franţa, la Bourgogne. Erau pentru prima dată departe mult timp de sprijinul familiei.

"Nu avea nicio şansă aici"

Ca să se descurce cu bursa de 350 de euro, şi-au gătit în mare parte în bucătăria comună. Au trecut repede cu vederea cazarea în camere mici, modeste, când au început să se bucure de beneficiile vieţii de student: cursuri la alegere, dialog deschis cu profesorii, încurajare şi susţinere din partea acestora, reduceri sau chiar gratuităţi în sălile de spectacole, la muzee, la excursiile prin cele mai frumoase locuri ale Franţei. Şi-ar dori ca şi în facultăţile noastre să existe mentalitatea peste care au dat în Franţa şi în Germania, şansele de a profesa pe ce te pregăteşti pe care le au tinerii de acolo. „Nu avea nicio şansă aici. La Craiova nu este master pe Germană şi sunt obligată să urmez unul care nu îmi place. După ce terminăm nu avem unde lucra“, a spus indignată Iulia Călinescu.


Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite