Craiova: Bolnavii internaţi zac pe cearşafurile umede din cauza transpiraţiei. Foarte puţine saloane au aparate de aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii internaţi în spitalele din Dolj fac cu greu faţă temperaturilor ridicate. Bolnavii s-au aprovizionat cu fructe, legume şi apă plată, însă doar pentru o zi. Nu au unde să păstreze alimentele, pentru că frigiderele sunt puţine la număr.

Pacienţii de la unităţile spitaliceşti din Craiova s-au trezit cu noaptea-n cap, ca să facă piaţa. Cei care se puteau deplasa, s-au dus singuri la tarabe, în timp ce bolnavii imobilizaţi, în urma intervenţiilor chirurgicale, şi-au trimis însoţitorii să le cumpere cele necesare pentru o zi caniculară.

Brânza sărată ocnă, salvarea bolnavilor

Marioara Vasile (45 de ani) se afla în această dimineaţă în Piaţa Centrală din Craiova, în căutare de castraveţi şi mere. Femeia spune că trebuie să ia legume şi fructe pentru sora sa, internată la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş". "Dacă doctorii ne-au zis că e important să ne hrănim bine, încercăm să le ascultăm cuvântul. Acum mă uit şi după brânză, ca sora mea să aibă lactete pentru azi. Nu iau multă, că se acreşte. Nu prea avem frigidere şi nu ştiu unde să bag atâta hrană", ne-a spus femeia, după care s-a oprit la un stand de brânză de oaie. "Trebuie să fie sărată, ca să ţină până deseară", a completat aceasta, care a comandat un kilogram de brânză tare de oaie.

Geamurile şi evantaiele improvizate, pe post de aparate de ventilat

La Spitalul Judeţean de Urgenţă, situaţia e jalnică. Încă de aseară, oamenii erau înspăimântaţi de temperaturile anunţate, care vor depăşi 35 de grade Celsius. Sanda Marcu (66 de ani) îi făcea vânt, cu un caiet, bărbatului, său, operat la începutul săptămânii. Bătrâna ne explică faptul că, dacă acesta transpiră, îi face rău la sănătate. "Îi curge transpiraţia la rană şi începe să îl usture. De unde aer ventilat? Doamne, Maica Domnului... Mai ţinem ferestrele deschise dar, chiar aşa, se face curent şi iar nu e bine", ne-a spus pensionara, în timp ce se îndrepta spre geam, să-l acopere cu un cearşaf, ca razele soarelui să nu pătrundă în încăpere.

Iaurt fierbinte, pe caniculă

Imediat s-a dus la masă să ia un iaurt, sa-l mănânce. "S-a cam încălzit. L-am luat din magazin acum câteva ore, dar l-am ţinut la căldură şi nu mai e rece. E un frigider mai încolo, pe hol, dar sunt înghesuite multe pachete de pe la lume", a adăugat bătrâna, în timp ce-şi ştergea sudoarea de pe frunte.

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla ce spun autorităţile din sănătatea doljeană despre situaţia care se repetă în fiecare an, în perioada de vară, când nu sunt asigurate toate condiţiile pentru ca bolnavii să reziste caniculei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite