Craiova: Bolnavii închipuiţi, lăsaţi fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisii mixte îi verifică la domiciliu pe craiovenii pensionaţi pe caz de boală. Cei care primesc acum o pensie de invaliditate fără a fi cu adevărat bolnavi vor fi obligaţi să returneze statului toţi banii pe care i-au primit până acum.

Zeci de craioveni pensionaţi pe caz de boală au rămas fără dreptul la pensie, după ce au fost verificaţi de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj şi de medicii Comisiei de Expertiză Medicală din CJP, care au constatat că aceştia îşi redobândiseră capacitatea de muncă. Şi cei pensionaţi pe caz de boală care primesc pensia pe card sau prin împuternicit sunt verificaţi la domiciliu. Iar cine nu este acasă, are două zile să se prezinte la Casa de Pensii, altfel pierde banii.

„Îi notificăm acasă, iar dacă nu se prezintă în timpul stabilit sunt din nou notificaţi la Comisia de expertiză, care îi aşteaptă 30 de zile. Apoi se trece la suspendarea plăţilor“, explică Daniel Baciu, directorul CJP Dolj.

Există suspiciunea că mulţi beneficiari de pensie de boală se află la muncă în străinătate. „În august, au fost făcute notificări către persoanele pensionate pe caz de boală, care nu au fost găsite la domiciliu în timpul controalelor. 77 de persoane au avut pensiile suspendate, iar la 41 dintre ei s-a reluat plata după ce s-au prezentat la CJP. Restul vor rămâne aşa până când se vor prezenta la Casa de Pensii să facă dovada că sunt în ţară“, a mai spus Baciu.

Rechemaţi în octombrie

În septembrie nu au fost găsiţi la domiciliu şi nu s-au prezentat la comisie 79 de pensionari cu pensie de invaliditate, ei urmând să fi rechemaţi în octombrie. Ei riscă să piardă dreptul la pensia de invaliditate. Persoanele care nu au fost găsite acasă trebuie să demonstreze cu acte că au fost fie plecate din localitate, fie la tratament. În august şi septembrie nu au fost găsite la domiciliu 443 de persoane pensionate pe caz de boală.
Se fac verificări pentru a vedea dacă există diagnostice stabilite fraudulos. „Din iulie, au fost verificate 7.513 persoane beneficiare de pensie de invaliditate. Din acestea, 47 au rămas fără pensii“, a mai spus Baciu.




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite