Craiova / Bolnavii de cancer vor plăti cinci pensii pentru tratament sau vor muri cu zile: "Statul ne bagă în pământ de vii!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii diagnosticaţi cu leucemie, ciroză şi poliartrită vor plăti până la de 30 de ori mai mult pe tratament. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a modificat sistemul de compensare a unor medicamente, care va intra în vigoare începând cu 1 septembrie.

Cei mai afectaţi sunt bolnavii care suferă de leucemie, afecţiuni psihice, poliartrită şi ciroză. Casa de Asigurări de Sănătate a scos de pe lista de gratuităţi o serie de medicamente, iar cele deja compensate vor fi mai scumpe, începând cu 1 septembrie. Dacă în prezent un bolnav plăteşte pentru tratament 100 de lei, de luna viitoare suma va ajunge la 3.500 de lei. Pacienţii pot opta însă pentru un tratament mai ieftin, care să-l înlocuiască pe cel indicat de medic, dar care nu este la fel de eficient.

Pensie de 500 de lei, tratament de 3.500 lei

Bolnavii sunt îngroziţi de aceste reglementări şi spun că vor muri cu zile, după ce noua lege va fi aplicată. Paul Vădăşteanu (72 de ani), din localitatea doljeană Şimnicu de Sus, vorbeşte cu groază despre această situaţie. „Acum dau câte 200 de lei pe pastile, ca să pot trăi. Pensia mea este de 500 de lei, nu am de unde face rost de alţi bani. Ce vrea să facă statul cu noi, să ne lase fără suflare? Statul de bagă în pământ de vii”, se întreabă bolnavul, care a fost diagnosticat cu leucemie în urmă cu doi ani, şi care la acest moment spune că se simte mai bine, datorită tratamentului. „Doctorul mi-a zis că starea mea nu mai e gravă. Dacă renunţ la aceste pastile sau dacă iau de-alea ieftine, o să cad din nou la pat”, a adăugat bătrânul.


Florica Anghel: „O să fac foamea ca să trăiesc”

image

Florica Anghel, de 49 de ani (foto sus), din Scorniceşti-Olt, are leucemie şi i-au fost extirpate splina şi ficatul. La aflarea veştii că tratamentul o va costa cât cinci pensii, femeia a rămas şocată. „Acum o lună am avut ameţeli de se învârtea pământul cu mine, dar m-am pus pe picioare. Acum îmi rup de la gură să fac economii să dau 200 de lei pe medicamente. De-acum încolo nu se ştie ce se va întâmpla cu mine, că alţi bani nu mai am. O să fac foamea ca să trăiesc”, a mărturisit femeia.
Medicii spun că tratamentele scumpe sunt garantate. „Când pacientul urmează o linie terapeutică, noi încercăm toate categoriile de medicamente, plecând de la cele ieftine până la cele mai scumpe. Dacă un pacient urmează un tratament costisitor, înseamnă că le-am testat pe celelalte şi că nu sunt indicate, în cazul pacientului respectiv. Însă modul în care bolnavul răspunde la tratament diferă. Recomandăm pacienţilor să nu renunţe la medicaţia prescrisă de specialist”, a declarat prof.dr. Gabriel Găman (foto dreapta jos), şeful Secţiei de Hematologie din cadrul Spitalului Filantropia.



Programe inspirate din străinătate


„În România, programele care se implementează în sistemul de sănătate sunt inspirate din cele care există la nivel european”
, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dolj.


image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite