Bolnavii de cancer din Craiova au rămas fără citostatice injectabile. La un spital s-a dispus achiziţia de urgenţă a medicamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De o săptămână, bolnavii de cancer din Craiova nu primesc citostatice injectabile vitale pentru viaţa lor. Situaţia este gravă la Spitalul Filantropia, unde conducerea unităţii medicale a cerut astăzi ca medicaţia să fie achiziţionată în regim de urgenţă.

Pacienţii care suferă de cancer trăiesc de o săptămână fără citostatice injectabile. La Spitalul Filantropia, situaţia s-a agravat după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a blocat programul naţional de oncologie pentru un an. "În toată această perioadă nu s-a putut achiziţona medicaţie pentru bolnavi. S-a putut face acest lucru numai după deblocarea programului", a declarat conferenţiar doctor Mihaela Dănciulescu, şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Municipal. Oncologii ne-au spus că din această cauză au avut rezerve mici de citostatice, după ce programul a fost reluat, unele dintre ele fiind epuizate între timp.

Starea bolnavilor, sub control

Medicii au precizat că la acest moment viaţa bolnavilor nu este pusă în pericol şi că lipsa medicamentelor nu a agravat starea de sănătate a acestora. Oncologii au explicat că măsura pe care au adoptat-o în aceste condiţii a fost să înlocuiască anumite injectabile cu puţinele soluţii pe care le mai are farmacia. "Am dispus aprovizionarea cu medicamentele necesare în regim de urgenţă, prin achiziţii directe. Luni, cel târziu marţi, situaţia va fi rezolvată", ne-a spus medicul Mihaela Tătaru Abagiu, managerul Spitalului Filantropia.

Blocarea programului, chin pentru bolnavi

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a blocat programul naţional de oncologie de la Spitalul Filantropia anul trecut, după ce au găsit nereguli în aplicarea programului. Specialiştii de la CJAS au efectuat un control la unitatea medicală menţionată şi au descoperit că mai mulţi medici hematologi au prescris tratament bolnavilor fără aprobarea CNAS. Din această cauză, doctorii de la Spitalul Filantropia nu au putut administra tratament gratuit bolnavilor care erau nevoiţi să şi-l cumpere din farmaciile din oraş. În tot acest timp, citostatice în valoare de aproape 200.000 de lei au expirat în farmacia spitalului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite