Craiova: Bibliotecarii şi-au găsit forţa la cafenea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cafenea regională“, la „Aman“
„Cafenea regională“, la „Aman“

Membri ai breslei din întreaga Oltenie s-au întâlnit la Craiova, punând pe tapet probleme comune şi propuneri de viitor. Participanţii la „Cafeneaua regională“, eveniment găzduit de Biblioteca Judeţeană Aman, au găsit fructuoase  zilele de dialog relaxat: „Împreună suntem mai puternici“.

Curioşi să afle cum se descurcă alţi colegi din Oltenia, cum gestionează ei situaţiile dificile, dar şi cum reuşesc să îi atragă pe cititori, zeci de bibliotecari din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea şi Gorj au acceptat fără ezitare să se întâlnească la Craiova, răspunzând invitaţiei lansate de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Timp de câteva zile, au descoperit că pot învăţa unii de la ceilalţi, că sunt experienţe ce pot fi preluate şi adaptate cu succes şi în alt judeţ decât în cel în care activează şi, mai mult decât atât, s-au convins că ceea ce numeau până acum comunicare în breaslă era mult spus.

„Prima dată am zis că e taman bine: mergem la capitala Olteniei, «mai vedem o cocoană, o trăsură, ceva…», pe deasupra titlu generic «Cafeneaua regională». În schimb, s-a întâmplat ceva extraordinar. Într-o atmosferă superbă, la Aman, ne-au oferit nu doar şansa de a ne cunoaşte şi a ne împrieteni, ci şi de a participa la dezvoltarea organizaţională a breslei noastre“, a spus Bibica Deac, directoarea Bibliotecii Municipale Virgil Carianopol din Caracal, convinsă că „cine are carte răstoarnă carul mare“.

„Este nevoie de finanţare constantă“

Împărţiţi pe ateliere de lucru, cu specialişti de la Aman în postura de mediatori ai dialogului, bibliotecari din judeţe diferite au făcut echipe şi au pus pe hârtie atât nemulţumiri comune, cât şi propuneri pentru o cât mai bună vizibilitate a muncii lor în societate.

„Astăzi, bibliotecile publice trebuie să facă faţă mai multor provocări administrative şi profesionale. Reducerile de personal şi constrângerile din ultimul an conduc la eforturi substanţiale pentru a asigura buna funcţionare a secţiilor într-un program de 11 ore pe zi şi pentru dezvoltarea de servicii pentru publicul nostru“, precizează Olimpia Bratu, directoarea Bibliotecii Judeţene Christian Tell din Gorj. Ea invocă „nevoia constantă de finanţare“ pentru pentru a putea oferi servicii care să-l atragă pe cititor, punctând că, de dragul acestuia, bibliotecarii şi bibliotecile trebuie să se reinventeze.

„Împreună suntem mai puternici“

Cafeneaua regională i-a determinat pe vâlceni să conchidă că experienţa fiecăruia poate fi de folos celorlalţi. „Împreună suntem mai puternici“, a spus Dana Rădulescu, de la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul. Pentru ANBPR şi Fundaţia IREX - organizatorul, respectiv finanţatorul evenimentului găzduit până astăzi de Biblioteca Alexandru şi Aristia Aman - este clar că o asemenea cafenea, ce incită la dialog deschis, nu poate fi decât benefică.

„Trebuie să le cultivăm bibliotecarilor responsabilitatea pentru valorile organizaţionale şi pentru participarea comunitară la care îi predispune profesia“, spune Silvia Nestorescu, secretar general al ANBPR. Cristina Văileanu, specialist în dezvoltare organizaţională la IREX România, a subliniat şi ea că „întâlnirea regională cu filialele judeţene ale asociaţiei se înscrie în eforturile acesteia de a fi mai aproape de bibliotecarii pe care îi reprezintă“.


Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite