Craiova: Bătrâni ţinuţi într-un azil clandestin la Pieleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii sunt ameninţaţi cu bătaia de îngrijitoare
Bătrânii sunt ameninţaţi cu bătaia de îngrijitoare

Inspectorii de muncă vor sesiza organele de cercetare penală după ce au descoperit, săptămâna trecută, un cămin de bătrâni clandestin. Azilul nu are căldură, asistenţă medicală şi nici personal specializat, iar din camere răzbate un miros greu de urină.

E doar una din zecile de case aflate pe strada Nouă din Pieleşti. Nu ai zice, la prima vedere, că e locuită. Niciun semn sau inscripţie nu anunţă că la numărul 18 e un cămin de bătrâni. Aflăm de la vecini locaţia exactă şi ne hotărâm să sunăm la intrare. Ne răspunde cineva de dincolo de poartă. „Cu şefu, domnu’ Andrei trebuie să vorbiţi, că eu nu vă pot deschide. Vă dau eu numărul”, ne strigă o doamnă. După o scurtă convorbire telefonică, suntem lăsaţi înăuntru, să vizităm clădirea, ca să ne decidem dacă o internăm aici pe bunica. „Mă scuzaţi că nu v-am deschis dar am greşit săptămâna trecută, că am lăsat înăuntru pe unii de la Inspecţia în Muncă”, ne-a spus doamna Ani.


Ameninţaţi cu bătaia


Suntem duşi în fiecare încăpere, chiar şi în cele unde stau bătrânii. În camere abia dacă poţi respira din cauza mirosului de urină, semn că aşternuturile nu au mai fost schimbate de ceva vreme. Căldura vine de la câte o aerotermă pentru că în casă nu există încălzire centrală. „E bine aici?”, întrebăm unul dintre bătrânii internaţi. „Cum să fie? Ca la azil. Eşti nevoit să stai aici, nu o faci de plăcere, aşa că nu te plângi”, ne spune omul. Colegul de cameră al bătrânului, nea Gabi, nu a fost deloc „cuminte”. „M-a înjurat şi i-am spus că îl bat de nu se vede. Şi sărisem la bătaie dar m-a potolit fiu-meu, că fac naiba altceva şi mă bagă ăsta la puşcărie. Toţi de aici mi-au prins frica şi mie îmi convine”, ne recunoaşte cu seninătate „îngrijitoarea”. În clădire sunt patru bătrâni şi e aşteptat al cincilea.


Actele, făcute „pe parcurs”


Vine şi „şefu’”, Andrei Stanciu care ne explică faptul că „noua legislaţie prevede o mulţime de hârţogăraie, pe care o putem face pe parcurs”.  E nevoie de doi oameni care să semneze pentru întreţinerea unui bătrân, de acte care să ateste proprietăţile şi veniturile acestuia, de fişă medicală. „E mai rău ca la bancă, vă spun”, spune serios domnul Andrei, după ce ne explică avantajele şederii în căsuţa din mijlocul câmpului. „Aici nu e azil, e pensiune”, mai spune, cu un aer superior, domnul Andrei.

Dacă săptămâna aceasta, reporterii AdS au fost cei care au călcat pragul azilului, săptămâna trecută lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au fost cei care i-au luat la întrebări pe cei de la cămin. Potrivit inspectorilor, imaginea de atunci era una de groază. „Probabil că au mai remediat între timp, după controlul nostru. Când am fost noi, cearşafurile erau negre, era urină pe jos, fecale, mâncarea incredibil de proastă. Inspectorii efectiv s-au speriat de ce au văzut. Condiţiile de acolo sunt inumane. Nu sunt respectate standarde minimale cu privire la hrană, cazare sau asistenţă medicală. Nu ne-au putut prezenta niciun act prin care s-a făcut internarea, măcar un contract între societate şi reprezentanţii persoanelor internate. Noi lucrăm deja la o sesizare către Parchet, pentru că există riscul ca acele persoane să fie abuzate psihologic şi afectiv”,a spus Tiberius Mohora , director coordonator în cadrul ITM Dolj. Potrivit acestora, în acte, SSP Product, firma care deţine azilul, are obiect principal de activitate tranzacţiile imobiliare.
Societatea a fost amendată cu 6.000 de lei doar pentru faptul că lucrătorii nu au forme legale şi pentru deficienţe privind condiţiile de sănătate şi securitate în muncă, aspectele de ordin social urmând să fie constatate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Conducerea DSP a declarat însă că nu se poate deplasa la locul cu pricina decât în urma unei sesizări scrise din partea AdS. „Trimiteţi sesizarea pe fax sau la sediul nostru din strada Lămâiţei şi vom dispune un control”, a spus dr. Ludmila Prunariu, director coordonator adjunct. Consideraţi, doamna Prunariu, că aceasta este sesizarea noastră scrisă!


Societatea nu voie să aibă acreditare


Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale, reprezentanţii SSP Product au venit săptămâna să se intereseze de obţinerea unei acreditări pentru seriviciile acordate, după controlul celor de ITM. Daniela Dobrin, director coordonator al AJPS Dolj, a declarat însă că nici nu este posibil ca SSP Product să primească vreodată acreditare pentru că este societate comerciale. "Astfel de acreditări se dau doar pentru organizaţiile non-profit, nu pentru societăţi comerciale. În al doilea rând, ar trebui să aibă personal specializat pentru îngrijirea la domiciliu. Sunt multe criterii pe care ar trebui să le îndeplinească",a  spus Daniela Dobrin.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite