Craiova: Baronul cerealelor, cercetat pentru recoltă ilegală de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Anghel susţine că este nevinovat
Mihai Anghel susţine că este nevinovat

 Magnatul doljean Mihai Anghel, a cărui avere se ridică la 39.000.000 de euro, este cercetat pentru rambursări de 800.000 de lei.

Omul de afaceri din topul Forbes 500 Miliardari este în vizorul DIICOT, după ce dosarul a trecut pe la DNA, care a coborît prejudiciul de la 5.000.000 la 200.000 de euro. Cercetările în dosarul lui Mihai Anghel (47 de ani) au început în urmă cu cinci ani, cazul fiind instrumentat iniţial de procurorii DIICOT Craiova. Aceştia au stabilit că, în perioada 2002 - 2006, omul de afaceri obţinuse returnări de TVA de aproximativ cinci milioane de euro, prin intermediul firmelor pe care le deţine. SC Cerealcom SA încasase 4,5 milioane de lei, SC Cervina SA Segarcea - 3,4 milioane de lei, SC Oltyre SA Craiova - 2,8 milioane de lei, SC Redias SA Redea, din judeţul Olt - 4,9 milioane de lei, iar SC Crama Segarcea SRL - 370.000 de lei.



Procurorii DIICOT au decis, în 2008, să transfere dosarul pentru cercetări la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova. „În urma unei expertize, DNA a stabilit că suma obţinută ilegal de Anghel prin intermediul firmelor se ridică la 200.000 de euro. În martie 2011, dosarul ne-a fost înapoiat, dintr-un singur motiv: cei de la DNA nu au competenţa de a instrumenta un caz cu un prejudiciu mai mic de un milion de euro. În acest moment, dosarul este în lucru, iar în scurt timp cercetările vor fi finalizate“, a spus Adrian Glugă, procurorul-şef DIICOT Craiova.  

image


Riscă să stea 20 de ani la închisoare

Procurorii susţin că Anghel a achiziţionat mai multe utilaje, în baza unor facturi, obţinând returnări de TVA, operaţiunile de achiziţie fiind apoi stornate în contabilitate. Magnatul este acuzat, împreună cu alte 15 persoane, de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals, uz de fals şi înşelăciune.



Deşi riscă până la 20 de ani de închisoare, baronul de Dolj nu pare deloc îngrijorat. „Returnările de TVA au fost făcute legal. Până în momentul de faţă, nu ştiu ce acuzaţii mi se aduc. Totul a pornit de la Dinel Staicu, care a încercat anul trecut, pe vremea când era preşedinte la SIF Oltenia, să facă o vânzare trunchiată, iar eu l-am reclamat. Peste câteva zile au început atacurile asupra mea. Ştiu doar că în dosarul meu mai apar 15 persoane. Pe unele nici nu le cunosc“, spune Mihai Anghel, care a ocupat locul 139 în topul 500 Miliardari Forbes pe anul trecut, cu o avere estimată la 39 de milioane de euro.

crama

Mihai Anghel deţine crama de vinuri de la Segarcea


Magnatul a mai fost acuzat de anchetatori că a pus mâna pe acţiunile Cerealcom fără o reevaluare a capitalului social. Valoarea reală ar fi fost de 12,5 milioane de lei, nu de 1,9 milioane, cât a plătit Anghel.  Mihai Anghel susţine că firmele pe care le deţine au fost verificate minuţios, fără a fi găsite nereguli. „Dacă eram vinovat, mă arestau până acum, nu aşteptau aproape 11 ani“, a mai spus el.

Baronul de Dolj din Top Forbes are în arendă, în sudul judeţului,  22.000 de hectare de teren, fiind unul dintre primii cinci agricultori ai ţării. Omul de afaceri a achiziţionat în 1999 compania Cerealcom, în portofoliul său intrând apoi Cervina Segarcea şi Redias Redea, ambele ocupându-se de cultivarea cerealelor şi a legumelor. Cerealcom, cea mai mare dintre firmele lui Mihai Anghel, comercializează anual 400.000 tone de cereale, având o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. Societatea mai deţine şi o reţea de silozuri, cu o capacitate totală de stocare de 350.000 de tone


image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite