Craiova: Banul mic îngroapă bursa guvernamentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea şi Daniela, două eleve lăsate de stat fără bani de liceu
Andreea şi Daniela, două eleve lăsate de stat fără bani de liceu

Anul acesta, elevii care au avut neşansa de a proveni din familii cu venituri de fix 150 de lei pe membru s-au trezit fără bani de liceu

Doi ani la rând, Andreea Enache şi Daniela Ciobanu, eleve în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“, au primit bani de liceu din partea statului român, având tot 150 de lei venit mediu brut pe membru de familie. Acum, după ce şi-au depus dosarele, după ce au alergat după acte, iar părinţii lor au bătut drumul de la ţară ca să le aducă toate documentele necesare, au aflat că totul a fost în zadar. Şi asta pentru că au mai mult cu 0,01 lei decât permite bugetul alocat de Guvern Ministerului Educaţiei pentru asigurarea acestui sprijin financiar. Pentru un ban peste nivelul de 149,99 lei, suma maximă acceptată ca venit mediu brut pe membru de familie, Andreea şi Daniela au pierdut 180 de lei pentru toate lunile de şcoală până în septembrie anul viitor.

Andreea Enache şi Daniela Ciobanu, eleve în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“

bani de liceu

„Măcar de ne-ar fi spus înainte să facem dosarul. Ne-am fi resemnat cumva, nu mai speram. Oricum, nu e corect. Probabil că cei care au decis aşa au totul şi se gândesc numai la ei“, mărturiseşte cu tristeţe Andreea. Dacă ar fi fost din oraş, ar fi suportat mai uşor această pierdere, dar este din Perişor, iar în Craiova dă pe chirie 400 de lei. Tatăl ei munceşte în construcţii şi aduce în casă 600 de lei pe lună. Este singurul cu venit din familie. La fel se întâmplă şi în cazul Danielei. Este din Puţuri, stă cu chirie. Tatăl ei primeşte ca însoţitor al unui bolnav 600 de de lei lunar.

„Nu cred că se face avere pentru stat cu un ban de la mine, altul de la colega mea. Nu e drept“, se revoltă tânăra.                            

Vise ucise de sărăcie

Dacă ceva le sperie pe Andreea şi Daniela, aceasta este neputinţa de a-şi continua studiile, nu pentru că nu ar fi eleve silitoare, ci din cauza sărăciei.

„Pentru nimic nu am renunţa la şcoală, niciuna dintre noi. Cum altfel să scăpăm de situaţia asta? Toţi cer acum să ai liceul terminat, şi facultate, şi master“, afirmă Daniela.  Pentru că o are pe sora ei studentă la Medicină, pe locurile de la buget, are puterea să spere că sunt şanse şi pentru ea. Andreea, în schimb, este sceptică. Sora ei s-a întors la Perişor pentru că părinţii nu au mai avut bani să o ţină şi la facultate, după absolvirea unui liceu din Bănie. Andreea şi Daniela se numără printre elevii care săptămânal iau autobuzul spre comunele natale pentru a se aproviziona cu mâncare. Vin cu pacheţel la şcoală, căci nu sunt bani de buzunar.

180 lei, transportul şi mâncarea

Ileana Ţucă (foto stânga) şi Ionela Vâlvoi, eleve în clasa a XII-a la Colegiul Naţionale Economic „Gheorghe Chiţu“

Ileana şi Ionela, eleve

Colegele lor mai mari, Ileana Ţucă şi Ionela Vâlvoi, sunt în tabăra copiilor care primesc bursa socială. Însă nici pentru ele bucuria nu-i deplină, căci au părinţii şomeri. Ileana spune chiar că va mai da şi familiei din cei 180 de lei. Ionela nu va putea face acest lucru, pentru că vine zilnic la Craiova de la Şimnicu de Sus, iar transportul o costă 100 de lei. Restul de 80 de lei se duce pe mâncare în timpul petrecut la şcoală.
Cei nemulţumiţi că nu le-a fost admisă cererea au putut depune contestaţii. Rezultatele acestora se vor afişa pe 6 noiembrie, la sediile inspectoratelor şcolare. 

Cristian Stancu, director adjunct la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“

Cristian Stancu, dir.adj. Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“

În Dolj, s-au depus 5.866 de cereri pentru programul naţional „Bani de liceu“. Cele mai multe solicitări la nivelul Craiovei au fost înregistrate la Colegiul Naţional Gheorghe Chiţu, 356, adică peste 6 la sută din totalul elevilor înscrişi la cursuri.  „A fost o surpriză şi pentru mine când am citit că banii de liceu s-au dat pâna la maximum 149.99 de lei pentru că anul trecut nu a fost aşa. Din adresa Ministerului am înţeles că măsura s-a luat «în vederea încadrării în fondurile aprobate cu această destinaţie»“, a declarat Cristian Stancu, directorul adjunct al colegiului.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite