Craiova: Banane, nu ţigări, pentru doljenii din Câmpeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recomandarea voluntarilor: fructe contra ţigări
Recomandarea voluntarilor: fructe contra ţigări

Voluntari din patru ţări vor să-i facă pe săteni să lase baltă fumatul şi să pună în loc fructele. Demersul tinerilor face parte din proiectul „Eliberează-mă“, al Centrului Educaţional de Resurse şi Training.

Nefumători şi hotărâţi să îngroaşe rândurile celor care ar distruge cu plăcere toate ţigările existente pe piaţă, voluntarii, 28 cu toţii, din România, Turcia, Bulgaria şi Ungaria, s-au adunat în satul Câmpeni, din comuna doljeană Pieleşti, şi s-au pus pe promovat beneficiile vieţii fără tutun printre localnici. La un loc i-a adus Centrul Educaţional de Resurse şi Training (CERT), care a şi sesizat în zonă un număr mare de fumători, în special în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani.

„Identificarea nevoilor dintr-o comunitate mică şi implicarea cu activitati de voluntariat şi educatie non-formală este esenţială în viaţa tinerilor. În comunităţile mici impactul este mai mare şi efectele activităţilor voluntarilor sunt vizibile şi motivante“, a declarat Adina Enache, voluntar CERT. Până pe 11 iulie, când vor părăsi satul, tinerii au intrat în jocul nimicirii fumatului sau convertirii în mesageri ai sănătăţii de care ajungi să te bucuri din plin nefumător fiind.

image


„Proiectul ne confirmă eficienţa implicării tinerilor în procesul schimbării atitudinilor şi comportamentelor legate de fumat, la nivel comunitatii satului Câmpeni. 

Construind această campanie am descoperit că tinerii din patru ţări pot fi împreună mult mai creative, mai spontani, mai toleranţi şi mai convingători“, mărturiseşte Irina Gruia, psihoterapeut. 

image

După marşul „Eliberează-mă“, sesiunile de psihodramă pe consumul de tutun, astăzi localnicii sunt chemaţi la o dezbatere publică, unde invitaţi sunt un preot, un medic şi un psiholog. „Primul pas important cred că rămâne acceptarea faptului că este un obicei nesănătos. Sunt câţiva localnici care nu au avut puterea să recunoască, de ruşine, că fumează. Alţii în schimb ne-au dat ţigările la schimb cu bananele sau sunt şi persoane care au promis solemn în faţa camerei că se vor lăsa“, a mai povestit Adina Enache.  Pe lângă consumul de fructe, pe care le au la tot pasul în sat, voluntarii i-au mai sfătuit pe doljenii din Câmpeni să ducă o viaţă energică şi sociabilă, şi, de ce nu, să li se alăture în acţiunile de voluntariat.

Mâine, dar şi sâmbătă devin actori şi spectator deopotrivă, la teatru forum despre  consecinţele fumatului. Pe 9 iulie, este şi rost de petrecere, fără tutun, că dăunează grav sănătăţii, fiind seara tradiţională unde oltenii vor încerca să îşi dea gata oaspeţii străini cu muzica şi dansurile lor, dar şi cu bucatele tradiţionale făcute să-ţi lase gura apă.

Voluntarii CERT revin la ţară, în perioada 10 - 20 august 2011, de data aceasta pentru o poveste cu „Lăzi de zestre“, încărcată cu tradiţii şi obiceiuri renăscute în satul Câmpeni, ca olărit, cusut, împletituri, port popular, dansuri şi folclor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite