Craiova: Bac-ul la română, trecut cu prezenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii doljeni au trecut fluierând prin proba orală la limba română din cadrul examenului de bacalaureat, în urma căreia vor primi doar calificative. Tinerii spun că subiectele puteau fi rezolvate şi un elev de generală.

Peste 7.000 de elevi în ultima clasă de liceu au avut de trecut azi un prim hop în cadrul examenului de bacalaureat. Dacă în alţi ani nervii, stresul şi căldura le dădeau bătăi de cap tinerilor, anul acesta copiii s-au dus la examen cu zâmbetul pe buze. Nici nu aveau de ce să se streseze, având în vedere că nu a prea fost nimic de învăţat. Elevii au primit un text la prima vedere pe care trebuiau să-l clasifice şi apoi să dezvolte o discuţie pe marginea lui. Nu s-au dat note, ci doar calificativele mediu, avansat şi experimentat. Nimeni nu a picat, aşa cum se întâmpla în alţi ani. Aşadar, a fost suficient ca elevii să se prezinte la examen pentru a primi un calificativ. „Am avut un articol informativ de pe internet despre fast-food. A trebuit să identific tipul de text, să extrag câteva idei şi apoi să argumentez de ce e nevoie de o alimentaţie sănătoasă, cu argumentele mele sau cele din text. Mi s-a părut foarte uşor”,a spus Cristina Crăciunoiu, elevă la Colegiul Naţional Carol I. Alţii au susţinut chiar că textele la prima vedere şi subiectele pe care le-au tras la sorţi au fost atât de uşoare, încât puteau fi rezolvate de oricine. „Cu asemenea subiecte,e imposibil să nu ia calificativul experimentat şi unul de la gimnaziu”, ne-a spus şi Anca Paraschivescu.

Elevii, puşi să citească şi să comenteze

Proba orală la limba română, desfăşurată pentru prima dată în timpul anului şcolar, va dura trei zile. În fiecare zi, vor veni de la minister 75 de variante de subiecte. Potrivit profesorilor, elevii sunt scutiţi de la ore doar pe perioada examenului, adică perioada de dinaintea intrării în sală şi alte 15 minute, timpul alocat redactării răspunsului. „În urma examenului, ar trebui să se stabilească dacă elevii sunt capabili să decodeze şi să interpreteze un text. Elevii nu pot fi respinşi la această probă”, a spus Corina Andriescu, inspector de limba română în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite