Craiova: Autorităţile doljene, în alertă din cauza febrei aftoase din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul de febră aftoasă descoperită la un mistreţ din regiunea Burgas din Bulgaria, la graniţa cu Turcia, a pus pe jar autorităţile din judeţul de la Dunăre.

Atât conducerea Prefecturii Dolj, cât şi cea a Direcţiei Sanitare Veterinare spun că deocamdată nu se impune întrunirea unui comitet pentru situaţii de urgenţă, însă se menţine un nivel de alertă orientat către această boală. „Deocamdată nu se vor lua măsuri la punctele de trecere a frontierei de la Bechet şi Calafat pentru că nu am primit niciun fel de instrucţiune în acest sens, iar zona în are s-a descoperit focarul este destul de departe de noi”,a declarat Mircea Ciobanu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj. Acesta a precizat că febra aftoasă apare la animalele cu copitele despicate şi că, deşi este extrem de contagioasă la animale, nu este o boală transmisibilă omului.
Chiar dacă omul ajunge să consume carne infectată, aceasta este inofensivă pentru că virusul este inactivat de sucul gastric. Pagubele produse de boală sunt unele imense din punct de vedere economic, având în vedere că în zonele unde sunt depistate cazuri nu se mai poate exporta carne, iar efectivele de animale infectate sunt omorâte.
Prefectul Eugen Georgescu susţine că va dispune întrunirea Comitetului care va lua măsuri împotriva epizootiei doar în cazul în care în Dolj va apărea un astfel de caz. „Suntem în alertă dar nu se impune deocamdată întrunirea unui Comitet pentru situaţii de urgenţă”,a spus Georgescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite