Craiova: Au întors foaia pe scările de la Teatrul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au citit în faţa Naţionalului craiovean
Tinerii au citit în faţa Naţionalului craiovean

Craiovenii au participat la un maraton de lectură în aer liber, antidot la internet. Peste 100 de tineri s-au adunat astăzi în faţa Teatrului Naţional Marin Sorescu, pentru a arăta că volumele tipărite încă au căutare.

Fără să se lase descurajaţi de acordurile prea sonore care aveau menirea de a chema cetăţeanul la „Olimpiada de shopping“, aşezaţi pe bănci, pe scările teatrului sau stând în picioare, craiovenii au avut posibilitatea de a citi măcar câteva rânduri în aer liber. La o iniţiativă a asociaţiei CIVIKA, din Bucureşti, care şi-a găsit parteneri de nădejde în Craiova, şi cu sprijinul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, dar şi al AEGEE şi ASFFC, a doua ediţie a lecturilor publice a putut avea loc în centrul oraşului.

Lecturi urbane

De la spaţiul public, la sala de lectură

Cu grijă pentru cuvânt şi cu o mare disponibilitate, Iulian Tănase, preşedintele Asociaţiei Studenţilor de la Facultatea de Fizică din Craiova (ASFFC), s-a arătat mulţumit de acţiunea de astăzi.

„Vrem, prin acest gen de evenimente, să responsabilizăm oamenii cu privire la lectură, dar şi să avem pensionari şi tineri, la un loc. Iată că studenţii de la Fizică nu sunt interesaţi numai de volumele de profil şi pot aborda şi altfel de cărţi“, ne-a spus Iulian.

Lecturi urbane

Printre zâmbete provocate de poemele lui Marin Sorescu sau invitaţii la gândirea orientală lansate de Mircea Eliade, Cristina Ciurez, elevă la Colegiul Naţional Carol I , citea „Automasajul, hidroterapia şi zooterapia“.

„Mi se pare o idee foarte bună, mai ales că pare o alternativă nimerită la studiul pe internet. Cu toate că mediul electronic e mai rapid, informaţia din cărţi e completă“, ne-a spus eleva, întorcând pagina.

Lecturi urbane

În cealaltă parte a esplanadei, Ştefan Grecu, muncitor, se arată sceptic: „Interesant, dar nu ştiu ce impact o să aibă asupra tinerilor“.

Chiar dacă trăiesc în oraşul carderilor şi al trecerilor de pietoni letale, voluntarii au vrut să arate că există lucruri mai importante cu care Cetatea Banilor poate ieşi în evidenţă. „Promovăm lectura, promovăm cultura, pentru că în ultimul timp s-au promovat non-valorile şi, din păcate, cu acestea se iese mereu în faţă când vine vorba de Craiova. Şi aici se întâmplă lucruri frumoase, deştepte, care contează şi care trebuie luate în seamă“, a mărturisit Camelia Iordache, reprezentat AEGEE.

Lecturi urbane

Cu al doilea val de cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană, Nicoleta Traşcă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a chemat tinerii în sala de lectură. „Chiar dacă astăzi citim într-un spaţiu public, mâine, poate, vor veni să afle mai mult în sala de lectură, în bibliotecă, unde mai au loc şi expoziţii, concerte, lansări de carte“, a spus Nicoleta Traşcă.

Lecturi urbane
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite