VIDEO Craiova: Asistaţii social din Sadova, luaţi la bani mărunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma neregulilor semnalate de inspectorii de muncă doljeni, mai toate instituţiile de control şi-au trimis reprezentanţii la Sadova, pentru controale amănunţite.

Situaţia ajutoarelor sociale de la Sadova, unde există aproximativ 2.000 de dosare în plată, deşi pe orice uliţă ai merge găseşti adevărate palate, este de-a dreptul halucinantă. În momentul de faţă, lunar, la sadoveni ajung în jur de 300.000 de lei pe lună. De această sumă beneficiază aproximativ 5.000 de persoane din cei 8.000 de localnici, în baza Legii 416//2001. Ceea ce înseamnă că 63,5 la sută din populaţia Sadovei trăieşte cu bani de la stat.

Trăiesc în vile de lux din ajutorul social

Şomeri reşiţeni sunt pretenţioşi în mijlocul recesiunii

VIDEO / Şomerii de lux trăiesc în vile cu etaj şi beneficiază de ajutor social

În timp ce unii oameni din localitate supravieţuiesc de pe o zi pe alta datorită acestui ajutor, inspectorii de muncă au descoperit, cu stupoare, că o treime dintre beneficiari se lăfăie în case cu etaj, superdotate. În plus, anchetele sociale ale Primăriei au fost făcute superficial şi sute de mii de lei date drept ajutoare sociale de la stat au fost aruncate în buzunarele unor „sărmani“ cu vile şi bolizi la poartă.

Deşi intra în sarcina primarului să identifice familiile cu adevărat nevoiaşe, iar comisiile locale stabilite prin decizia edilului să avizeze dosarele pentru plată, anchetele sociale au fost făcute pe hârtie, din birou. „Au tolerat această situaţie. Este clar că asistenţii din primărie nu au mers la faţa locului, iar titularii au minţit în declaraţiile privind bunurile deţinute şi situaţia socială. Nu toţi sunt însă în această situaţie", a declarat şeful ITM Dolj Cătălin Mohora.

Cu banii încasaţi ilegal ar fi putut fi plătiţi 13 angajaţi 

O analiză realizată de „Adevărul“ împreună cu un expert în finanţe arată cum ar putea fi folosiţi cei 300.000 de lei, bani alocaţi lunar pe asistenţa socială de la Sadova.  „Dacă acest caz ar exista la Craiova, unde sunt avizat să fac o comparaţie, aceşti bani pot fi folosiţi doar în cadrul aceluiaşi capitol bugetar, adică tot la protecţie socială, cum este cazul aici. Acest lucru se poate face însă doar la o rectificare bugetară pentru că în instituţiile de stat nu se pot transfera banii de la un capitol bugetar la altul”, a declarat Dan Cherciu, preşedintele comisiei buget-finanţe în cadrul Consiliului Local Craiova.

Consilierul spune, însă, că s-ar putea mări bugetul la cultură, care la Craiova este doar de 400.000 de lei pe an. „În cazul unei primării din mediul rural s-ar putea plăti salariile pe cel puţin zece luni a 13 angajaţi ai primăriei sau s-ar putea plăti 12 profesori dacă e să luăm salariu mediu privat, de 1.200 de lei lunar“, mai spune Cherciu.

La Primăria Verbiţa, de exemplu, salariaţii lucrează ca voluntari de mai bine de o jumătate de an întrucât bugetul local este prea sărac pentru a-şi putea lua salariile. Angajaţii apelează la resursele familiale pentru a nu muri de foame: alocaţiile copiiilor, pensiile părinţilor sau grânele din pătul. 
Ultima leafă încasată de cei 17 angajaţi a fost cea aferentă lunii august 2009, iar Primăria riscă să intre în faliment.

Doar cei îndreptăţiţi vor primi ajutorul 

Reprezentanţii instituţiilor de control au ţinut să precizeze faptul că nu toţi beneficiarii de ajutor social din Sadova se află în situaţia de faţă.  “Sunt persoane care beneficiază în mod legal de acest ajutor social. Vor fi verificate absolut toate dosarele. Este un control mixt în care sunt implicate Casa judeţeană de Pensii, AJOFM, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar şi Poliţia”, a conchis şeful ITM Dolj, Cătălin Mohora.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite